Idrottspsykologi

Idrottspsykologi är läran om mänskligt beteende i en idrottsmiljö. I idrottspsykologi utforskas och studeras hur mänskligt beteende påverkar ledarskap, idrottslig prestation och hälsa.

Idrottspsykologi är ett ämne som är nära förankrat med ledarskap och hälsa. När du får bättre förståelse för mänskligt beteende underlättar det för maximal prestation och en hälsofrämjande livsstil. Genom att förstå, förutsäga och påverka eget och andras beteende hjälper det dig att bli ditt bästa jag.

På Bosön erbjuds du kvalificerad utbildning i idrottspsykologi utifrån ett beteendevetenskapligt perspektiv. Det beteendevetenskapliga perspektivet står på tre gunder: psykologi, sociologi och pedagogik. Tillsammans med det beteedevetenskapliga perspektivet får du också med dig en rad teoretiska verktyg för att förstå och använda i din roll som ledare, tränare eller aktiv. Hur fungerar det sociala samspelet mellan individer och hur kan du påverka samspelet? Idrottspsykologi finns med i många av Bosöns utbildningar, nätverk och aktiviteter. Inom ämnet idrottspsykologi får du en fördjupad förståelse för människor och deras likheter såväl som olikheter.

Alla utbildningar och kurser innehåller ämnen som socialpsykologi, allmän psykologi, stresshantering och utvecklingspsykologi.
Bosön har inom kompetensområdet idrottspsykologi främst valt att basera sina utbildningar på KBT(kognitiv beteendeterapi) och ACT – acceptance commitment therapy – ett nytt perspektiv på mental träning. ACT är nära besläktat med mindfulness och utgår ifrån antagandet att kontroll av inre upplevelser (som tankar och känslor) oftast leder till mer besvär och tankemässig upptagenhet, medan ett accepterande förhållningssätt till inre upplevelser höjer chansen för att individen kan utföra de beteenden som är viktiga för prestation och välbefinnande.

Vad kännetecknar Bosöns utbildningar?

Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus sit voluptatem accusantium doloremq laudantium totam rem aperiam eaque ipsa quae ab illo inventore veritatis et quasi architecto beatae vitae dicta sunt.