Allmän kurs elitidrott

Om utbildningen

Allmän kurs är för dig som behöver gå klart eller komplettera din gymnasieutbildning, är på elitnivå och vill lägga tid på din idrott under studietiden. Under studietiden studerar du de gymnasieämnen som du saknar inom ramen för tematiska studier. Varje vecka finns tre idrottspass där du får fokusera på din egen idrott.

Syfte

Utbildningens syfte är att ge dig grundläggande behörighet till högskolestudier eller studier på yrkeshögskola. Du läser gymnasieämnen i kombination med temaämnen som inriktar sig mycket mot idrott, hälsa och motion. Tillsammans med andra deltagare är vår förhoppning att du ska inspireras och engageras till vidare studier och idrottskarriär.

Vem är utbildningen för?

Allmän kurs elitidrott riktar sig till dig som är på elitnivå i en idrott som tillhör ett av Riksidrottsförbundets specialidrottsförbund, och behöver komplettera dina gymnasiekunskaper till grundläggande högskolebehörighet.

Det här får du

Efter avklarade studier har du blivit godkänd i de ämnen du saknar från gymnasiet och därmed skaffat dig grundläggande högskolebehörighet och behörighet att söka Bosöns Idrottsfolkhögskolas Elitidrottsutbildning. Du har höjt din kompetens samt mognat som person i takt med ökad allmänbildning. 

Kost och logi

Ingår inte i kursomkostnaden. Möjlighet till boende på Sportcampus Bosön finns för dig som studerar på Bosön Idrottsfolkhögskola.

Utbildningsanordnare

Bosön Idrottsfolkhögskola

Fakta

Datum och tid:

19 augusti 2024

Undervisningstid:

Heltid, dagtid, vardagar

Plats:

Bosön, 181 47 Lidingö

Kurslängd:

1-2 år

Kostnad:

2 000 kronor per läsår

Ansök senast:

Om vi har platser kvar kommer vi öppna upp ansökan igen den 1 augusti.

Kontaktperson

Lina Oljeqvist
Skolkoordinator Bosön Idrottsfolkhögskola

Ansökan och antagningskrav 

Behöver jag några förkunskaper?

Du som vill gå Allmän kurs ska vara på elitnivå i en idrott som tillhör ett av Riksidrottsförbundets specialidrottsförbund, och ska fylla minst 18 år under det år utbildningen startar. Du ska ha godkänd svensk grundskola eller motsvarande. Du ska ha behörighetsbrister i gymnasiebetyget. 

Ansökan 

Om vi har platser kvar kommer vi öppna upp ansökan igen den 1 augusti.

Vad kostar utbildningen? 

Kostnad

2 000 kr per läsår för friluftsdagar, träningskort, försäkring, studiebesök, kopiering, lån av litteratur m m. Kostnader för viss litteratur tillkommer. 

Utbildningen är studiemedelsberättigad. Vilket innebär att du kan söka studiestöd från CSN på gymnasienivå.

Övrig information 

På Allmän kurs på folkhögskola kan du få grundläggande behörighet till högre studier. För att få grundläggande behörighet ska man på folkhögskola genomföra 1-3 års studier och ha kunskaper motsvarande godkänd nivå i gymnasieskolans samtliga tio gymnasiegemensamma ämnen.

Hur länge du behöver studera på Allmän kurs för att uppnå grundläggande behörighet beror på vilka kunskaper du har när du börjar dina studier. På Bosön Idrottsfolkhögskola antas du till ett år i taget.

Våra behörighetsämnen

 •         Svenska, 1, 2 och 3
 •         Svenska som andraspråk 1, 2 och 3
 •         Engelska 5 och 6
 •         Samhällskunskap 1b (1a1 och 1a2)
 •         Naturkunskap 1b och 2
 •         Matematik 1 och 2
 •         Religion 1
 •         Historia 1b (1a1 och 1a2)
 •         Idrott och Hälsa 1 och 2

Exempel på temaämnen

 •      Idrottsmedicin
 •      Historieätarna
 •      Livsriktning
 •      Friluftsliv

När du är färdig och godkänd med dina studier på Allmän kurs får du ett behörighetsintyg som intygar att du har grundläggande behörighet att söka till högskolan och/eller yrkeshögskolan. Du blir då även behörig till folkhögskolornas utbildningar på eftergymnasial nivå.

En obligatorisk friluftsvecka ingår i utbildningen.

 

Fler utbildningar

Allmän kurs idrott och hälsa distans

1-2 år, Heltidsstudier
En utbildning för dig som vill komplettera dina gymnasiebetyg. Distansstudier passar dig som vill kunna styra din egen tid, till...
Läs mer

Elitidrottsutbildning

1 år, Heltidsstudier
Elitidrottsutbildning är en skräddarsydd utbildning för dig som vill fortsätta din utveckling och ta nästa steg i din elitidrottskarriär efter...
Läs mer

Idrottskonsulentutbildning

2 år, Heltidsstudier
Idrottskonsulentutbildningen är en tvåårig eftergymnasial yrkesutbildning för dig som vill påverka idrottsrörelsen och jobba med utveckling av föreningar och förbund.
Läs mer

Tränarutbildning

1 år, Heltidsstudier
Tränarutbildningen är en ettårig eftergymnasial utbildning på Bosön idrottsfolkhögskola. Utbildningen varvar teori och praktik i en unik miljö.
Läs mer

Coacha din egen hälsa – Må bättre

21 veckor, Heltidsstudier
En utbildning för dig som vill utvecklas inom hälsa och välmående med fokus på att coacha din egen hälsa. Du...
Läs mer