Elitidrottsutbildning

Utbildning inom elitidrott

Elitidrottutbildning är en skräddarsydd utbildning för dig som vill fortsätta din utveckling och ta nästa steg i din elitidrottskarriär efter avslutad gymnasieutbildning på RIG (Riksidrottsgymnasium) eller NIU (Nationell godkänd idrottsutbildning). På Bosön finns unika träningsmöjligheter och stor förståelse för de utmaningar som en elitidrottskarriär innebär.

Saknar du grundläggande behörighet rekommenderar vi att du ansöker till Allmän kurs elitidrott i stället.

Syfte

Du får ökad förståelse och kunskap om hur du leder dig själv i en fortsatt hållbar idrottskarriär. Du får möjlighet att fortsätta din elitidrottsutveckling samtidigt som du studerar och skapar en god förberedelse för eventuellt fortsatta högre studier.

Vem är elitidrottsutbildningen för?

Utbildningen vänder sig till dig som satsar på en framtid inom elitidrott. Du har studerat en NIU eller RIG-utbildning på gymnasiet och läst ämnet specialidrott samt tränar och tävlar på en förberedande elitnivå inom elitidrotten. Du tävlar i en idrott eller en gren som tillhör ett av Riksidrottsförbundets specialidrottsförbund. Ditt idrottsliga mål är att nå internationell elitnivå som senior.

Möjligheter med utbildningen inom elitidrott

Utöver möjligheten att träna både enskilt och tillsammans med andra får du också möjlighet att bygga vidare på dina specialidrottskunskaper. Du fördjupar dina kunskaper inom träning och tävling, fysiologi, psykologi, nutrition, idrottsmedicin och ledarskap. Du lär dig också mer om andra faktorer som påverkar din idrottskarriär som till exempel sponsring och sociala medier. Du får möjlighet att utvecklas i din idrott, i dina studier och som individ i den unika miljö som Bosön erbjuder.

Tillsammans skapar vi möjlighet för dig att ta nästa steg i din elitidrottskarriär.

Om du är nyfiken att höra vad våra studerande på utbildningen tycker så kan du ta del av artikel i Idrott & Kunskap nr 6 2021 eller intervju med Kajsa och Axel. 

Kost och logi

Ingår inte i kursomkostnaden. Möjlighet till boende på Sportcampus Bosön finns för dig som studerar heltid på Bosön Idrottsfolkhögskola.

Utbildningsanordnare

Bosöns Idrottsfolkhögskola i samarbete med Elitidrott, Riksidrottsförbundet.

Fakta

Datum och tid:

19 augusti 2024

Undervisningstid:

Heltid, dagtid, vardagar

Plats:

Bosön, 181 47 Lidingö

Kurslängd:

1 år

Kostnad:

3 500 kronor

Ansök senast:

30 april 2024

Kontaktperson

Lina Oljeqvist
Skolkoordinator Bosön Idrottsfolkhögskola

Ansökan och antagningskrav 

Behöver jag några förkunskaper?

Du som vill gå Elitidrottutbildningen ska fylla minst 18 år under det år utbildningen startar. Du ska ha gymnasieutbildning med godkänd grundläggande behörighet. Du ska ha studerat på NIU eller RIG samt aktivt tävla på hög nationell nivå.

Ansökan 

Sista ansökningsdag är den 30 april 2024.
Ansökan öppnar 30 januari 2024.

Öppet hus den 26 april klockan 15.30-18.30.

Vad kostar utbildningen? 

Kostnad

3 500 kronor för friluftsvecka, träningskort, försäkring, studiebesök, kopiering, viss litteratur m m. Kostnader för viss litteratur tillkommer. 

Utbildningen är studiemedelsberättigad. Vilket innebär att du kan söka studiestöd från CSN på eftergymnasial nivå.

Övrig information

Du behöver tillgång till en egen bärbar dator.

Fler utbildningar

Idrottskonsulentutbildning

2 år, Heltidsstudier
Idrottskonsulentutbildningen är en tvåårig eftergymnasial yrkesutbildning för dig som vill påverka idrottsrörelsen och jobba med utveckling av föreningar och förbund.
Läs mer

Tränarutbildning

1 år, Heltidsstudier
Tränarutbildningen är en ettårig eftergymnasial utbildning på Bosön idrottsfolkhögskola. Utbildningen varvar teori och praktik i en unik miljö.
Läs mer

Grunder i fysträning

6 veckor, Deltidsstudier
I den här kursen kommer du att få inblick i hur styrka, snabbhet, uthållighet, rörlighet och koordination kan anpassas för...
Läs mer

Idrottspsykologi

6 veckor, Deltidsstudier
Kursen ger dig som ledare/tränare grundläggande idrottspsykologiska teorier för individ och grupp. Du får lära dig mer om till exempel...
Läs mer

Kost för prestation och hälsa

6 veckor, Deltidsstudier
En kurs för dig som vill veta mer om kost och näringslära. Både för dig som ledare eller tränare och...
Läs mer