Tränarutbildning

Om Tränarutbildningen

Tränarutbildningen är en ettårig eftergymnasial utbildning på Bosön Idrottsfolkhögskola. Utbildningen ger dig grundläggande kunskaper om fysiska, psykiska, sociala och idrottsliga faktorer som påverkar hälsa och idrottslig prestation. Kunniga pedagoger varvar teori och praktik i en unik miljö. Baserat på rådande forskning får du värdefull kunskap och nya perspektiv inom bland annat idrottsledarskap, tränarskap, träningslära, idrottspsykologi, nutrition och livslångt idrottande.

Utbildningen sätter idrottsledaren i ett vidare perspektiv där rollen granskas utifrån miljö, kön, kultur, etik och moral. Idrottsledarskap handlar om att leda inom idrottens värld. Ett framgångsrikt ledarskap bygger bland annat på en väl utvecklad förståelse för individ- och grupprocesser, god självkännedom och förmåga att hantera konflikter. Hur kan dessa delar ytterligare stärkas i det egna ledarskapet? Vad krävs för att leda individer, grupper respektive organisationer? Utbildningen har även praktiska övningar i syfte att kartlägga de egna styrkorna och svagheterna, med fokus på ett framgångsrikt idrottsledarskap.

Under utbildningen erbjuds utlandspraktik genom Erasmus.

Syfte

Tränarutbildningen ger dig personlig utveckling, kompetens att leda och inspirera människor till hälsofrämjande fysisk aktivitet och idrott. Vi utgår från Riksidrottsförbundets strategiska arbete med målet att erbjuda idrottande för alla oavsett ambition, ålder eller andra förutsättningar.

Vem är tränarutbildningen för?

Tränarutbildningen är för dig som vill arbeta som tränare inom idrottsrörelsen med livslång hälsosam träning och/eller som tränare med prestationsutveckling oavsett ålder, idrott, bredd eller elit. Efter godkänd utbildning har du möjlighet att ansöka om FRISK-licens för Personlig tränare.

 

Du får bland annat kunskap om:

  • Tränar- och idrottsledarskap
  • Träningslära
  • Idrottsnutrition
  • Idrottspsykologi
  • Idrottsmedicin
  • Testmetodik
  • Anatomi och fysiologi

Efter avslutad utbildning ska du kunna arbeta inom idrottsrörelsen med livslångt idrottande och prestationsoptimering på föreningsnivå, individnivå och/eller gruppnivå. Du ska kunna omsätta dina kunskaper och fortsätta utveckla ditt idrottsledarskap, din medvetenhet om vikten av en hälsosam livsstil och ett hållbart idrottande genom hela livet.

Kost och logi

Ingår inte i kursomkostnaden. Möjlighet till boende på Sportcampus Bosön finns för dig som studerar på Bosön Idrottsfolkhögskola.

Utbildningsanordnare

Bosön Idrottsfolkhögskola

 

Efter godkänd utbildning har du möjlighet att ansöka om FRISK-licens för Personlig tränare

 

Bosön Idrottsfolkhögskola är ackrediterad Erasmus+ skola.

Fakta

Datum och tid:

19 augusti 2024

Undervisningstid:

Heltid, dagtid, vardagar

Plats:

Bosön, 181 47 Lidingö

Kurslängd:

1 år

Kostnad:

3 500 kr

Ansök senast:

30 april 2024

Kontaktperson

Lina Oljeqvist
Skolkoordinator Bosön Idrottsfolkhögskola

Ansökan och antagningskrav 

Behöver jag några förkunskaper?

Ja, du ska ha gymnasieutbildning med godkänd grundläggande behörighet eller motsvarande. Prövning av reell kompetens, i form av yrkeserfarenhet, kan förekomma. Vi ser gärna att du har erfarenhet av tränarskap. Du måste kunna delta i alla praktiska moment för att tillgodogöra dig utbildningen inför ett kommande arbete som tränare.

Ansökan 

Sista ansökningsdag är den 30 april 2024.

Öppet hus den 26 april klockan 15.30-18.30.

 

 

 

Vad kostar utbildningen? 

Kostnad

Kursomkostnad 3 500 kronor för friluftsvecka, träningskort försäkring, studiebesök, kopiering, med mera. Kostnad för litteratur och eventuellt en studieresa tillkommer.

Utbildningen är CSN-berättigad.

Övrig information

Du behöver tillgång till en egen bärbar dator.

Fler utbildningar

Elitidrottsutbildning

1 år, Heltidsstudier
Elitidrottsutbildning är en skräddarsydd utbildning för dig som vill fortsätta din utveckling och ta nästa steg i din elitidrottskarriär efter...
Läs mer

Idrottskonsulentutbildning

2 år, Heltidsstudier
Idrottskonsulentutbildningen är en tvåårig eftergymnasial yrkesutbildning för dig som vill påverka idrottsrörelsen och jobba med utveckling av föreningar och förbund.
Läs mer

Tränarutbildning

1 år, Heltidsstudier
Tränarutbildningen är en ettårig eftergymnasial utbildning på Bosön idrottsfolkhögskola. Utbildningen varvar teori och praktik i en unik miljö.
Läs mer

Grunder i fysträning

6 veckor, Deltidsstudier
I den här kursen kommer du att få inblick i hur styrka, snabbhet, uthållighet, rörlighet och koordination kan anpassas för...
Läs mer

Grunder i projektledning

6 veckor, Deltidsstudier
En kurs för dig som vill utveckla dig själv och ditt arbetssätt som projektledare. Vi går igenom projektets olika faser....
Läs mer

Idrottspsykologi

6 veckor, Deltidsstudier
Kursen ger dig som ledare/tränare grundläggande idrottspsykologiska teorier för individ och grupp. Du får lära dig mer om till exempel...
Läs mer

Kost för prestation och hälsa

6 veckor, Deltidsstudier
En kurs för dig som vill veta mer om kost och näringslära. Både för dig som ledare eller tränare och...
Läs mer

Ledarskap för barn- och ungdomsidrott

6 veckor, Deltidsstudier
En kurs för dig som ledare och tränare för barn och ungdom. Vilka utmaningar ställs du inför? Vi hjälper dig...
Läs mer

Coacha din egen hälsa – Må bättre

21 veckor, Heltidsstudier
En utbildning för dig som vill utvecklas inom hälsa och välmående med fokus på att coacha din egen hälsa. Du...
Läs mer