Ligger du i uppstarten av ett träningsupplägg och vill få ett startvärde på din aeroba effekt (uthållighet)? Eller behöver du stämma av resultatet av din träning, få en status om din utveckling går enligt plan? Boka Bosöns VO2max-test.

Det högsta syreupptag som uppnås vid ett maximalt arbete benämns maximal syreupptagningsförmåga (VO2max). Syreupptaget uttrycks i absolut (L/min) samt i relativt värde i förhållande till kroppsvikten (ml/kg/min). Ju högre VO2max du har desto större förmåga har du till att utföra ett större uthållighetsarbete.  Testet genomförs med en andningsmask över näsa och mun för att registrera syreförbrukningen samt ett pulsband för att registrera hjärtfrekvensen. Tidsåtgången är cirka 5-10 minuter och belastningen ökar kontinuerligt i jämna steg (protokollen kan se olika ut beroende på val av arbetsform).

När maximal ansträngning är uppnådd avslutas testet. Det kan ske genom att testpersonen själv upplever att max är nått eller att testledaren väljer att avbryta. Efter avslutat test skattas den upplevda ansträngningen i ben och andning enligt Borgs RPE-skala (6-20), samt att ett kapillärt blodprov tas för att analysera den maximala laktatkoncentrationen.

Tidsåtgång 45 min.

Tillgängliga arbetsformer för test

Löpband, cykel, stak-, rodd- och kajakergometer.

Viktigt att veta inför besöket

  • Var på plats 15 minuter innan din testtid för att fylla i hälsodeklaration.
  • Kom utvilad. Du ska inte ha kört ett hårt träningspass senare än 48 timmar innan testet.
  • Inta senaste måltiden innan testet i god tid (2-3 timmar). Om testet görs tidigt på morgonen kan en lättare frukost ätas senast 2 timmar innan test.
  • Ta med kläder och skor som du är bekväm i och van vid. Kortärmat och kortbyxor rekommenderas.
  • Endast rena skor får användas på löpbandet. Vid cykling ta med egna cykelskor samt egna pedaler (vanliga SPD för mtb finns).
  • Ta med en vattenflaska samt en liten handduk att använda under testet.
  • Omklädnings- och duschmöjligheter finns på plats.
  • Var ombytt till din testtid.

Pris

1400 kr

Boka

Boka Fystest

För bokning av övriga arbetsformer boka via e-post.

Vid avbokning 72 timmar eller senare inför avtalad tid debiteras 50 procent av kostnaden. Avbokning på grund av sjukdom, som kan styrkas av vården, är kostnadsfri om den sker senast 24 timmar innan avtalad tid. Bevis om pågående sjukdom ska tillhandahållas senast 48 timmar efter avtalad tid.

 

 

Mer information och kontakt

För mer information, kontakta oss på:

08-699 66 47