Elitidrottsstöd

Verksamheten Elitidrott har som mål att skapa starkare landslag och ge medaljer på mästerskap som OS, Paralympics, VM eller motsvarande. Elitidrottstöd kan ges till dig som aktiv elitidrottare, tränare eller ledare.

Varje enskilt Specialidrottsförbund (SF) har ansvar för att utveckla sin idrott, det gäller också elitidrotten. Elitidrottsstödet finns till för att stärka upp och ge bättre chans till att nå “hela vägen”. Elitidrottsstöd erbjuds till SF i Riksidrottsförbundet som till exempel skidor, basket eller konståkning och av SF utsedda individer (idrottare, tränare och ledare), grupper och lag. Du som idrottare behöver ha uppnått gymnasieåldern för att erhålla elitidrottsstöd. De fyra stora kompetensområdena inom stödet är idrottsfysiologi, idrottsmedicin, idrottsnutrition och idrottspsykologi. Du som är utsedd kan få stöd inom:

  • Tester
  • Träning och behandling
  • Forskning och utveckling
  • Rådgivning
  • Utbildning och nätverk

Ofta sker tester, lärande och analyser på Bosön där Laboratoriet för Prestationsutveckling (RLP) har en central roll med klimatrum, tester, utrustning med mera. Alternativt sker träning och testning i några av våra idrottshallar och ibland ute i landet, i den idrottsspecifika elitidrottsmiljön. Allt beroende på utvecklingsbehoven.

Elitidrottsstödet som helhet delas in i två delar. En del består av gemensamma aktiviteter med representanter från flera SF. Den andra delen är ett särskilt stöd direkt till SF:n. Det SF-specifika elitidrottsstödet är en skräddarsydd lösning utifrån respektive elitidrott på individ- eller gruppnivå. Det består exempelvis av prestationsanalys, viktreglering eller ekonomiska resurser såsom Svenska Spels Elitidrottsstipendium.

Ytterligare en utgångspunkt för elitstödet är den så kallade ”Utvecklingsplanen – mot världstoppen och medaljer” som belyser sex områden: elitmiljö, tränarutveckling, prestationsutveckling, prestationsanalys, FoU och SF:s egna organisation och ledning. För att lyckas och för att flytta fram Sveriges idrottsliga position samverkar vi över gränserna, bland annat med olika lärosäten och internationell expertis men även med områden utanför idrotten.

 

Läs mer i detalj om elitidrottsstödet

 

Är du ett SF som söker elitidrottsstöd till en aktiv, tränare eller ledare så maila till liselotte.ohlson@rfsisu.se