Fakta och historia

Bosön – en historisk samlingsplats

Visste du att både Pelé har bott på Bosön? Eller att Paul U Bergström, grundaren av varuhuset PUB, hade Bosön som sommarparadis innan Riksidrottsförbundet flyttade? Han huserade här i början av seklet, och lät bygga dagens Mästarvillan under 1920-talet. Riksidrottsförbundet köpte fastigheten 1938.

Den första kursen hölls på Bosön 1939, en cykelkurs för tränare och aktiva. Under andra världskriget togs flera av gårdarna på Lidingö i anspråk av försvaret. På Bosön hade man avlyssningsstation där man bl.a. knäckte tyskarnas krypton i samband med finska kriget. På Askrikefjärden fanns en torpedskjutningsbana.

Efter kriget under 1940 talet byggdes Bosön ut. Då tillkom bollhallen, simhallen och friidrottsanläggningen utomhus. Under 40-50-60-talen bedrevs en intensiv träningsverksamhet. Många, för att inte säga alla, svenska idrottskvinnor och män av landslagsklass besökte någon eller flera gånger Bosön under sin karriär.

1958 arrangerade Sverige fotbolls-VM, och Bosön användes som förläggning åt de blivande världsmästarna Brasilien, där den då okände men sedan mycket välkände VM-spelaren Pelé fanns med. På Bosön spelades också en träningslandskamp mellan Sverige och Brasilien. En match som ett flertal Lidingöbor idag gärna vill minnas, med många autografer sparade.

Ökat fokus på utbildning

1970 kom idrottsutredningen ”Idrott åt alla”. Utredningen prioriterade utbildning, vilket inkluderade ett 10-årigt utbyggnadsprogram för Bosön. Fastigheterna renoverades, och Skolhuset, dagens Olympiahus, samt hotelldelarna Liraren och Lyftaren byggdes. Utomhusanläggningarna byggdes ut, och 1983 byggdes friidrottshallen, som då var Sveriges första.

1978 blev Bosön en egen folkhögskola, och i början av 90-talet hade folkhögskolans verksamhet fördubblats till 140 elever. Dessutom omfattade samverkanskurserna med idrottens specialförbund 150 kurser. Konferensverksamhetens ökning var mer blygsam, och det var dags för en ny stor ansiktslyftning och utbyggnad.

Bosön byggs ut

Under början av 1990-talet lämnade Riksidrottsförbundet sitt engagemang i Vålådalen och Lillsved för att satsa ytterligare på Bosön. Olympiahuset byggdes ut med ett nytt kök och en modern matsal med plats för 350 gäster, och konferensmöjligheterna utökades

En ny hotelldel, Löparen, byggdes. Mästarvillan fick en rejäl upprustning till modern konferensstandard med fin restaurang. Laboratoriet byggdes ut och renoverades och simhallen fick en ordentlig upprustning. Studentbostäder – Studentcampus – byggdes på området. Dessa var prototyper för hur boendet i OS-byn skulle se ut i OS 2004, som Stockholm inte fick.

2006 byggdes Vinnarhallen som är en av Stockholms fullstora konstgräsplaner inomhus. Hallen används för en stor mängd idrotter och aktiviteter. 2011 färdigställdes Ledaren, ett boende anpassats för träningsläger med fyrbäddsrum. Alla hotellbyggnader har rustats upp  och underhåll och renovering fortsätter i takt med att allt fler kommer och bor och besöker Bosön.

2016 startar resan för att tydliggöra Bosöns bidrag mot svensk idrotts strategi 2025. Riksidrottsstyrelsen fattar beslut om en satsning på fyra strategiskt angelägna verksamheter – Utbildning, Träning och tester, Idrottsmedicin och Hotell och konferens. Allt ska samlas under Bosöns varumärke, som i sin tur också ska tydliggöras. Utöver att tillgodose medlemmarnas krav och behov ska all verksamhet öppnas upp även för andra målgrupper. I mars 2020 invigs den nya Framgångshallen. En helt nyrenoverad träningsanläggning med stor kapacitet, anpassad för idrottsövergripande träning och möjlighet att ta emot aktiva från alla idrotter. 

Från 2020 erbjuder vi inte bara platsen Bosön, utan också den kompetens och erfarenhet som byggts upp här genom årtionden. Vi kan bidra till att ditt läger, utbildning eller konferens genom bl.a. testledare, utbildare, coacher och föreläsare.

Även du som privatperson är välkomna att ta del av det som träningsanläggningarna, restauranger och hotellet har att erbjuda.

 

Organisationen

– Stiftelsen Bosön, organisationsnummer 813600-0497, bildades 1938. Stiftelsens huvudman är Riksidrottsförbundet. Utöver fastighetsskötsel ansvarar vi för Framgångshallen och dig som gäst när du kommer till Idrottshuset.

– Studieförbundet SISU Idrottsutbildarna, organisationsnummer 802012-2845, är huvudman för all utbildningsverksamhet, däribland Bosön Idrottsfolkhögskola med omkring 150 studerande årligen.

– RF:s avdelning för elitidrottsstöd har ansvaret för personal och verksamhet i Riksidrottsförbundets laboratorium för Prestationsutveckling.

– Stockholm Meeting Selection AB, organisationsnummer 556817-9799, har sedan 2011 ansvaret för all service i form av hotell, konferens, restaurang och idrottshallar.

Vi ser varandra som kollegor med olika uppdrag, med förhoppningen att du som gäst inte ska märka någon skillnad när du möter oss, vilket ditt behov än är.

Vi ses på Bosön! Tillsammans bygger vi framgång.