Riksidrottsförbundets Laboratorium för Prestationsutveckling

Riksidrottsförbundets Laboratorium för Prestationsutveckling

I Idrottshuset på Bosön ligger Riksidrottsförbundets Laboratorium för Prestationsutveckling (RLP). Sida vid sida med elit- och landslagsidrottare erbjuds vetenskapligt baserade tester och mätningar samt kompetent rådgivning till privatpersoner, föreningar och företag.  I utvecklingen mot ökad prestation för svensk idrott har RLP utöver tidigare test- och träningsutrustningar för uthållighet och styrka utrustats med ett klimatrum, biomekanikrum och biokemilaboratorium.  RLP är också hemmaplan för den delar av den verksamhet som genomförs inom ramen för Riksidrottsförbundets elitidrottsstöd, där specialidrottsförbunden kan ansöka om stöttning för olika satsningar.

Klimatrummet

I klimatrummet, där temperatur, luftfuktighet och höjdmeter justeras, kan träning och tester genomföras utifrån olika förutsättningar och syfte för idrottaren. Klimatrummet har möjligheten att anpassas till temperatur från +12°C till +40°C luftfuktighet från 35 procent till 90 procent. 40-60 procent är vad som brukar sägas vara normalt för privatbostäder och arbetsplatser. 90 % luftfuktighet kan förekomma i Sverige en dimmig dag höjdmeter över havet 0 till 5 750 meter, vilket är lite högre än Base camp på Mount Everest.

Nyfiken på hur det är att träna i klimatrummet?

Om du är nyfiken på hur det kan vara att träna i klimatrummet på Bosön? Då är tipset att kolla in reportaget från SVT Sport när de följde 1 500-meterslöparen Kalle Berglund under ett träningspass på Bosön.

Klipp från Sportspegeln 4 april 2020

Reportage svt.se/sport 4 april 2020

Biomekanikrummet

I biomekanikrummet finns det nedsänkt i golvet utrymme för kraftplattor. Dessa kraftplattor kan placeras i olika formationer och ger, tillsammans med ett avancerat kamerasystem för 3D filmning, möjlighet för att göra mer avancerade biomekaniska analyser, både för prestationsutveckling och rehabilitering.

Biokemilaboratoriet

I biokemilaboratoriet finns grundutrustning för provtagning och analys av relevanta markörer för prestation i muskel och blod.

Mobilitet och flexibilitet

En stor del av utrustningen i laboratoriet är mobil och kan med lätthet flyttas ut i Framgångshallen eller ute i det fria. Att arbeta mer grenspecifikt har många fördelar gentemot ”labbtester”. Sammantaget är Bosöns ambition att våra mätningar och träningsstyrningar bidrar till bättre prestationer!

Elitidrottsstöd

Elitidrottsstöd

Elitidrottsstöd

Elitidrottsstödet har som mål att skapa starkare landslag och ge medaljer på mästerskap som OS, Paralympics, VM eller motsvarande. Elitidrottsstöd erbjuds till specialidrottsförbund i Riksidrottsförbundet och till av specialidrottsförbunden utsedda individer (idrottare, tränare och ledare), grupper och lag.

Läs mer

Aktuellt

Exercise testing and implementation in elite swimmers

Bosön bjuder på föreläsningen "Exercise testing and implementation in elite swimmers" med Johan Wallberg

Läs mer

Bosön bjuder på föreläsning med Jean-Benoit Morin

Bosön bjuder på föreläsningen "Individual force-velocity-power profile in sprinting and jumping: theory, field methods, applications...

Läs mer

Bosön och coronaviruset

Här kan du läsa om hur Bosön agerar för att bibehålla säkra miljöer för alla...

Läs mer