Hållbarhet i kök och restaurang

Det du som gäst på Bosön blir serverad i våra restauranger ska vara bra val för både hälsa, miljö och ekonomi. Det vill säga en riktigt hållbar måltid vare sig det är frukost, energipaus, lunch eller middag.

 

Ekologiskt utbud
Vi fokuserar medvetet på att öka våra ekologiska inköp och i dagsläget ligger vi på minst 15 procent med en ambition att öka varje år med 5 procentenheter. I våra restauranger serverar vi endast svenskt och/eller ekologiskt kött, MSC-märkt fisk och skaldjur, ekologiskt kaffe & te, frukt och mejeriprodukter. Men vi nöjer oss inte utan jobbar ambitiöst vidare för att få ett än bättre och mer ekologiskt utbud.

 

Mästarvillans kök

I Mästarvillans kök har vi en tydlig säsongsprofil i allt vi serverar. Vad det gäller de råvaror vi använder i Mästarvillan så är här hela 30 procent av grönsakerna ekologiska, allt kött från tamdjur, viltkött och fågel är uteslutande svenskt. All fisk och skaldjur är ASC respektive MSC-märkt. Vi arbetar aktivt för att minska restprodukter från maten genom att använda hela råvaran.

 

Olympiarestaurangens kök

I Olympia har den fasta veckomenyn ersatts med dagliga menyer som anpassas efter säsong, utbud och pris. Detta har gett en möjlighet till kreativa dialoger mellan vår personal och leverantörer, samt ett tydligt hållbarhetstänk. Allt kött som serveras är uteslutande svenskt. All fisk och skaldjur är ASC respektive MSC-märkt. Vi arbetar aktivt för att minska restprodukter från maten genom att använda hela råvaran.

 

Närproducerat
Den totala mängden svenskt/närproducerat kött och grönsaker som vi köper in till Bosön är 15 %. Denna siffra kommer att öka med vårt nya koncept, då vi inte är bundna till fasta menyer.

 

Vägleder gästen
Du som gäst är en väldigt viktig pusselbit i vårt ekologiska hållbarhetsarbete och vi vill guida och hjälpa dig i att göra klimatsmarta val under din vistelse hos oss.

• Vi skyltar upp på buffén och visar vad som är ekologiskt samt svenskt.
• Vi styr aktivt gästen på buffén genom att låta gästerna ta sallad först och sen efterföljande varmbuffé med kolhydrater, vegetariskt, fisk och sist kött.
• Vi informerar om att gästerna själva kan påverka miljön genom att välja porslinskopp istället för pappmugg vid våra kaffebufféer.

 

Transporter
Genom ett aktivt arbete med samkörning har vi reducerat antal råvaruleveranser per vecka. När vi väljer leverantörer tittar vi också på hur de arbetar med hållbara transporter.

 

Hållbart kött
Våra måltider i Olympia och Mästarvillan innehåller alltid svenskt och/eller ekologiskt kött.