Allmän kurs idrott och hälsa distans

Om utbildningen

Allmän kurs distans riktar sig till dig som vill komplettera dina gymnasiebetyg och få grundläggande behörighet till högskolestudier eller yrkeshögskolaUnder studietiden läser du de gymnasieämnen som du saknar, i kombination med våra temaämnen som till stor del har inriktning hälsa, motion och idrott.

Allmän kurs idrott och hälsa distans på Bosön Idrottsfolkhögskola är en utbildning helt på distans. Det finns inget krav på fysiska träffar, så du kan söka utbildningen vart du än bor i Sverige eller världen. Du är samtidigt alltid en del Bosön Idrottsfolkhögskola och välkommen att besöka oss på Lidingö.

För att genomföra utbildningen behöver du en dator med webbkamera, headset och bra internetuppkoppling.

Utbildningen innehåller ett antal digitala träffar där du får möta dina klasskamrater och samtala med lärarna. Distansundervisning passar dig som är studiemotiverad och är bra på att ta eget ansvar eftersom utbildningen till största delen baseras på självstudier. Om du har behov av extra stöd för att lyckas med dina studier rekommenderar vi dig att söka till Allmän kurs idrott och hälsa på plats på Bosön Idrottsfolkhögskola.

Syfte

Utbildningens syfte är att ge dig grundläggande behörighet till högskolestudier eller studier på yrkeshögskola.

Vem är utbildningen för?

Allmän kurs riktar sig till dig som vill komplettera dina gymnasiebetyg och få grundläggande behörighet till högskolestudier eller yrkeshögskola och som tycker om hälsa, motion och idrott 

Det här får du

Efter avklarad kurs har du blivit godkänd i de ämnen du saknar från gymnasiet och därmed skaffat dig grundläggande högskolebehörighet. Du har höjt din kompetens samt mognat som person i takt med ökad allmänbildning.

Kost och logi

Ingår inte i kursomkostnaden.

Utbildningsanordnare

Bosön Idrottsfolkhögskola

Fakta

Datum och tid:

19 augusti 2024

Undervisningstid:

Heltid distans

Plats:

Kurslängd:

1-2 år

Kostnad:

100 kronor per termin

Ansök senast:

30 april 2024

Kontaktperson

Lina Oljeqvist
Skolkoordinator Bosön Idrottsfolkhögskola

Ansökan och antagningskrav 

Behöver jag några förkunskaper?

Du som vill gå allmän kurs ska fylla minst 18 år under det år utbildningen startar. Du ska ha godkänd svensk grundskola eller motsvarande. Du ska ha behörighetsbrister i gymnasiebetyget. Du ska ha motivation för studier. Du måste ha god självdisciplin för att kunna tillgodogöra dig utbildningen som till största delen baseras på självstudier. Du ska ha tillräckliga kunskaper i svenska för att kunna följa kursen då utbildningen bygger på skriftliga instruktioner och uppgifter och inte enbart muntliga sådana.

Du måste ha tillgång till dator, internetuppkoppling, webbkamera, headset.

Ansökan

Inför vårterminen 2024 har vi en extra antagning för dig som har behov av att läsa två till tre av följande ämnen engelska 6, svenska 3, religion 1, samhällskunskap 1b, naturkunskap 2, matematik 2. 

Sista ansökningsdag är den 30 april 2024.

 

 

Vad kostar utbildningen? 

Kostnad

Kursomkostnad 100 kr per termin för försäkring och visst material. Kostnader för litteratur och studiebesök tillkommer.

Utbildningen är studiemedelsberättigad. Vilket innebär att du kan söka studiestöd från CSN på gymnasienivå.

Övrig information 

På allmän kurs på folkhögskola kan du få grundläggande behörighet till högre studier. För att få grundläggande behörighet ska man på folkhögskola genomföra 1-3 års studier och ha kunskaper motsvarande godkänd nivå i gymnasieskolans samtliga tio gymnasiegemensamma ämnen.

Hur länge du behöver studera på allmän kurs för att uppnå grundläggande behörighet beror på vilka kunskaper du har när du börjar dina studier. På Bosön Idrottsfolkhögskola antas du till ett år i taget.

Våra behörighetsämnen:

 • Svenska, 1, 2 och 3
 • Engelska 5 och 6
 • Samhällskunskap 1b (1a1 och 1a2)
 • Naturkunskap 1b (1a1 och 1a2) och 2
 • Matematik 1 och 2
 • Religion 1
 • Historia 1b (1a1 och 1a2)
 • Idrott och hälsa 1
 • Idrott och hälsa 2

Exempel på tema ämnen:

 • Kost
 • Ledarskap och kommunikation
 • Hälsa
 • Träningslära

Som deltagare på allmän kurs distans får du hjälp att lägga upp en studieplan. Du kommer att läsa 2-3 behörighetsämnen per termin i kombination med våra tema ämnen.

Efter fullgjord tid på allmän kurs med godkända resultat får du ett behörighetsintyg med ett omdöme. Med behörighetsintyget kan du söka till högskolan och/eller yrkeshögskolan. Du blir då även behörig till folkhögskolornas utbildningar på eftergymnasial nivå.

Fler utbildningar

Allmän kurs idrott och hälsa

1-2 år, Heltidsstudier
Allmän kurs idrott och hälsa är en utbildning för dig som saknar ett fullständigt gymnasiebetyg och som tycker om hälsa,...
Läs mer

Elitidrottsutbildning

1 år, Heltidsstudier
Elitidrottsutbildning är en skräddarsydd utbildning för dig som vill fortsätta din utveckling och ta nästa steg i din elitidrottskarriär efter...
Läs mer

Idrottskonsulentutbildning

2 år, Heltidsstudier
Idrottskonsulentutbildningen är en tvåårig eftergymnasial yrkesutbildning för dig som vill påverka idrottsrörelsen och jobba med utveckling av föreningar och förbund.
Läs mer

Tränarutbildning

1 år, Heltidsstudier
Tränarutbildningen är en ettårig eftergymnasial utbildning på Bosön idrottsfolkhögskola. Utbildningen varvar teori och praktik i en unik miljö.
Läs mer

Coacha din egen hälsa – Må bättre

21 veckor, Heltidsstudier
En utbildning för dig som vill utvecklas inom hälsa och välmående med fokus på att coacha din egen hälsa. Du...
Läs mer