Idrottskonsulentutbildning

Om Idrottskonsulentutbildningen

Idrottskonsulentutbildningen är en tvåårig eftergymnasial yrkesutbildning för dig som vill påverka idrottsrörelsen och jobba med att utveckla svensk idrott. Du är aktiv och gillar att kombinera teori och praktik. I framtiden har du som mål att verka inom idrotten som idrottskonsulent, föreningskonsulent, inom sport management, eller andra idrottsrelaterade yrken.

Syfte

Syftet med idrottskonsulentutbildningen är erbjuda alla som älskar idrott och utveckling en yrkeskarriär inom svensk idrott. Utbildningen finns också för att stödja och stärka idrottsrörelsen och föreningslivet. 

Vem är Idrottskonsulentutbildningen för?

Idrottskonsulentutbildningen ger kunskaper som är bra om du vill arbeta inom idrottsledning och/eller organisationsledning. Du är aktiv, engagerad och intresserad av utvecklingen och framtiden för svensk idrott och föreningslivet. Exempel på några yrken som tidigare kursdeltagare gjort som karriärval efter utbildningen är:

 • Sportchef
 • Klubbchef
 • Processledare
 • Verksamhetsansvarig
 • Idrottsutvecklare
 • Evenemangsansvarig

Läs mer om tidigare studerande här.

 

Vad gör en idrottskonsulent?

Arbetsuppgifterna som idrottskonsulent kan variera beroende på anställning. Exempel på arbetsuppgifter kan vara process- och projektledare inom idrottens föreningar och förbund. Genom att arbeta som idrottskonsulent kan du bland annat påverka framtiden i svensk idrott genom att bidra i utvecklings- och utbildningsfrågor för att nå en hållbar utveckling inom verksamheter. Som idrottskonsulent kan du exempelvis arbeta med föreningsutveckling och att marknadsföra, planera och starta utbildningsverksamhet tillsammans med olika idrottsföreningar. Det här är bara några exempel som kan beskriva olika arbetsuppgifter som idrottskonsulent. 

Det här ingår i Idrottskonsulentutbildningen

Idrottskonsulentutbildningen ger dig kompetens att påverka svensk idrotts framtid genom att leda, organisera och utveckla idrottens organisationer i enlighet med idrottsrörelsens Strategi 2025. I samband med tolv veckors praktik skapar du ett nätverk för ditt framtida yrkesliv. Dina erfarenheter under utbildningen stärker din ledarkompetens, ökar din självkännedom och utvecklar dig som person. Exempel på ämnen du läser under utbildningen

 • Sport management
 • Projektledning
 • Processledning
 • Idrotten i samhället
 • Ledarskap
 • Specialidrott 
 • Yrkespraktik
 • Idrottsledarskap
 • Internationell idrott

Mikaela Haglund, studerande berättar .

Kost och logi

Ingår inte i kursomkostnaden. Möjlighet till boende på Sportcampus Bosön finns för dig som studerar på Bosön Idrottsfolkhögskola.

Utbildningsanordnare

Bosön Idrottsfolkhögskola

Bosön Idrottsfolkhögskola är ackrediterad Erasmus+ skola

Fakta

Datum och tid:

19 augusti 2024

Undervisningstid:

Heltid, dagtid vardagar

Plats:

Bosön, 181 47 Lidingö

Kurslängd:

2 år

Kostnad:

3 500 kronor per läsår

Ansök senast:

30 april 2024

Kontaktperson

Lina Oljeqvist
Skolkoordinator Bosön Idrottsfolkhögskola

Ansökan och antagningskrav 

Behöver jag några förkunskaper?

Du ska ha gymnasieutbildning med godkänd grundläggande behörighet eller motsvarande. Vi ser gärna att du har idrotts- och/eller idrottsledarerfarenhet, som till exempel ledaruppdrag som tränare eller i en styrelse/kommitté eller liknande. Prövning av reell kompetens, i form av yrkeserfarenhet, kan förekomma.

Ansökan 

Sista ansökningsdag är den 30 april 2024.

Öppet hus den 26 april klockan 15.30-18.30.

Vad kostar utbildningen? 

Kostnad

3 500 kr per läsår för introduktionsvecka, träningskort, litteratur, försäkring, studiebesök, kopiering med mera. Kostnad för studieresa tillkommer.
Utbildningen är CSN-berättigad.

Övrig information

Du behöver tillgång till en egen bärbar dator.

 

Fler utbildningar

Elitidrottsutbildning

1 år, Heltidsstudier
Elitidrottsutbildning är en skräddarsydd utbildning för dig som vill fortsätta din utveckling och ta nästa steg i din elitidrottskarriär efter...
Läs mer

Tränarutbildning

1 år, Heltidsstudier
Tränarutbildningen är en ettårig eftergymnasial utbildning på Bosön idrottsfolkhögskola. Utbildningen varvar teori och praktik i en unik miljö.
Läs mer

Grunder i fysträning

6 veckor, Deltidsstudier
I den här kursen kommer du att få inblick i hur styrka, snabbhet, uthållighet, rörlighet och koordination kan anpassas för...
Läs mer

Grunder i projektledning

6 veckor, Deltidsstudier
En kurs för dig som vill utveckla dig själv och ditt arbetssätt som projektledare. Vi går igenom projektets olika faser....
Läs mer

Idrottspsykologi

6 veckor, Deltidsstudier
Kursen ger dig som ledare/tränare grundläggande idrottspsykologiska teorier för individ och grupp. Du får lära dig mer om till exempel...
Läs mer

Kost för prestation och hälsa

6 veckor, Deltidsstudier
En kurs för dig som vill veta mer om kost och näringslära. Både för dig som ledare eller tränare och...
Läs mer

Ledarskap för barn- och ungdomsidrott

6 veckor, Deltidsstudier
En kurs för dig som ledare och tränare för barn och ungdom. Vilka utmaningar ställs du inför? Vi hjälper dig...
Läs mer

Coacha din egen hälsa – Må bättre

21 veckor, Heltidsstudier
En utbildning för dig som vill utvecklas inom hälsa och välmående med fokus på att coacha din egen hälsa. Du...
Läs mer