Håkan Sjöstrand om läger på Bosön i coronatider

Att det är ett speciellt år vi har, med väldigt annorlunda förutsättningar, skriver nog de flesta under på. Hur ska man då tänka och planera i en organisation där sammankomster av människor är en viktig del och förutsättning för verksamheten? Svenska Fotbollförbundet har under sommaren genomfört ett flertal läger på Bosön. Vi fick några ord med Håkan Sjöstrand, generalsekreterare för SvFF, där han delar med sig av deras erfarenheter och ger lite medskick till andra som har tankar och funderingar kring att arrangera sammankomster.

 

Håkan, ni har ju trots pandemin genomfört ett flertal läger på Bosön under sommaren, bland annat en nedskalad variant av det årliga ”Halmstadslägret”. Var det ett svårt beslut att ta och hur resonerade ni?

”Både ja och nej.

Ja – därför det var kort om tid mellan beslutet och genomförandet. När väl reserestriktionerna inom landet hävdes så gällde det att få alla bitar på plats för att kunna genomföra en helt ny aktivitet som vi inte genomfört tidigare.

Nej – Vi har alltid haft en inställning att vi ska göra allt vi kan för att spelare och ledare ska få en så bra start som möjligt på landslagsverksamheten. Vi har också känt oss trygga i dialogen med Bosöns organisation och deras sätt att hantera den speciella situation som vi nu lever med.”

Kan du berätta lite om samarbetet med Bosön under planering inför och under genomförandet av lägret?

”Det blev ett mycket intensivt planeringsarbete som vår landslagsavdelning gjorde tillsammans med Bosön. Vi har, sedan tidigare, ett mycket gott samarbete med Bosön och nu skulle vi tillsammans ”smittspridningssäkra” en helt ny aktivitet för cirka 180 personer. Det var ett omfattande arbete där det bland annat gällde att säkra att det inte fick bli för stora grupperingar av spelare och ledare samt att leva upp till SvFF:s och FHM:s riktlinjer. Bosöns organisation har verkligen gjort allt för att hjälpa oss med detta.”

Bedömer ni att arrangemangen kunde genomföras på ett säkert sätt utifrån de förutsättningar som nu råder?

”Ja absolut! Vi arrangerade två Riksläger, ett för pojkar och ett för flickor, som genomfördes på ett mycket säkert och ansvarsfullt sätt. Sedan är min uppfattning att det är både bra och viktigt att vi inom olika idrotter delar med oss av de erfarenheter vi löpande inhämtar där säkert Bosöns personal på ett bra sätta kan hålla ihop det för alla som skall dit. Totalt har drygt 360 personer deltagit i aktiviteterna och vi identifierade 2 sjukdomsfall som inte visade sig vara Covid-19 men rutinerna för detta fungerade på ett väldigt bra och strukturerat sätt.”

Vilken feedback har ni fått från spelare och ledare under/efter lägret?

”Vi har gjort en grundlig utvärdering av aktiviteterna med både spelare och ledare. Här kan vi konstatera att alla förutom säkerhetsaspekten dessutom är mycket nöjda både vad det gäller själva genomförandet av det sportliga innehållet. Och det är ju också viktigt så totalt sett har vi genomfört två mycket fotbollsutvecklande och roliga veckor.”

Vad har du för medskick till andra organisationer som funderar på att arrangera läger och eller utbildningar under hösten?

”Först och främst gäller det att säkerställa så att man kan leva upp de riktlinjer som finns – det är en förutsättning. Prata med andra idrotter och se hur dom har gjort och självklart kontakta Bosöns personal och ta fram en handlingsplan som utgår från era egna förutsättningar, möjligheter och begränsningar. Och genomför inget som känns osäkert.”

 

Vill du att Bosön hjälper dig med ett arrangemang?

Har din verksamhet behov av att arrangera en sammankomst för träning, utbildning, möte eller konferens? Välkommen att kontakta oss på Bosön. Vi är ”SAFE TO VISIT” och hjälper dig att skräddarsy en lösning för just ert arrangemang, så att ni  kan genomföra det program ni önskar på ett säkert sätt.

Kontaktuppgifter


08-699 66 06

 

 

Läs mer om ”SAFE TO VISIT”  och hur Bosön agerar för att bibehålla säkra miljöer för alla som vistas på vår anläggning och i våra lokaler.

Bosön och coronaviruset