nav-mouse

En utbildning som möjliggör en framtida idrottskarriär på elitnivå

Elitidrottsutbildningen har funnits i två år och över 20 personer går den andra upplagan som arrangeras av Riksidrottsförbundet via Bosön Idrottsfolkhögskola och elitidrottsavdelningen på Riksidrottsförbundet.
Deltagarna har en avslutad gymnasieutbildning på Riksidrottsgymnasium (RIG) eller Nationell idrottsutbildning (NIU) och bedriver sin idrott på elitnivå.
”Vi skapar en brygga för individen att ta nästa steg i sin idrottskarriär” säger Mikael Wallsbeck, kursansvarig för Elitidrottsutbildningen.

I utbildningen får deltagarna stöd i att lägga upp sin träning rätt sätt, råd gällande kosthållning samt tar del av såväl idrottsmedicinsk- som idrottspsykologisk rådgivning. Vid sidan av detta läggs stor vikt på det sociala stödet och det nätverk som individen behöver för att kunna prestera på topp. Flera olika idrotter finns representerade bland årets deltagare, bland annat: cykling, kanot, konståkning, boxning, fotboll, ishockey och friidrott.

Folkbildning genomsyrar hela utbildningen, fokus ligger på individen och gruppen samt att deltagarna själv ska kunna ta ansvar för sitt eget träningsupplägg, tävlande och återhämtning. Allt i syfte att individen blir en hållbar idrottare.

”Det är du som sitter bakom ratten. Det skapar en inre tillfredsställelse” säger Mikael Wallsbeck.
Linus Backlund, deltagare på utbildningen bekräftar den stora fördelen med att gå en folkhögskoleutbildning där lärandet sker i dialog med deltagarna och med en tonvikt på utveckla såväl prestation som person.
”Vi är med och styr utbildningen såväl gällande djup och innehåll” säger Linus.

Förutsättningar för en framgångsrik idrottskarriär

Den unika miljön på Bosön, Riksidrottsförbundets Utvecklingscentrum, är förutsättning för en framgångsrik utbildning. Kombination av boende på Campus, gemensamma måltider i matsalen samt tillgång till idrottsmedicin, träningsytor och det idrottsfysiologiska labbet ger en god grund för en framtida idrottskarriär.

Linus Backlund berättar att han haft en återkommande problematik med skador, något som idag är betydligt bättre utifrån tillgång till kost-och träningsrådgivning samt fysioterapi. Han menar att utbildningen givit honom en bredare kunskap om kroppen och bättre träningsflyt vilket gjort det lättare att undvika skador.

Såväl Mikael som Linus understryker vikten av att se till hela människan och inte bara idrottaren för att nå framtida prestationer.
”Det bästa för dina prestationer kanske inte är extra pass i gymmet utan att vårda dina nätverk och gå med kompisen på bio” påpekar Mikael.

Varför ska den intresserade ansöka till Elitidrottsutbildningen? Linus Backlund anger tre skäl:

1. Möjligheten att ta sin idrottskarriär till nästa nivå
2. Få träffa andra idrottare med motsvarande mål och ambitioner
3. Att få tillgång till allt det som Bosön erbjuder

”Det är ett väldigt fint stöd vi har från både Riksidrottsförbundet och Bosön” tillägger Linus
Ansökan till den tredje omgången av utbildningen är öppen och stänger 12 maj. Utbildningen som är på heltid sträcker sig över ett år med början i slutet av augusti 2023.

Elitidrottsutbildningen

Elitidrottsutbildningen

Elitidrottsutbildningen

Elitidrottutbildning är en skräddarsydd utbildning för dig som vill fortsätta din utveckling och ta nästa steg i din elitidrottskarriär efter avslutad gymnasieutbildning på RIG (Riksidrottsgymnasium) eller NIU (Nationell godkänd idrottsutbildning). På Bosön finns unika träningsmöjligheter och stor förståelse för de utmaningar som en elitidrottskarriär innebär.

Läs mer om Elitidrottutbildning