Riksidrottsförbundets Laboratorium för Prestationsutveckling

I Idrottshuset på Bosön ligger Riksidrottsförbundets Laboratorium för Prestationsutveckling (RLP). Sida vid sida med elit- och landslagsidrottare erbjuds vetenskapligt baserade tester och mätningar samt kompetent rådgivning till privatpersoner, föreningar och företag. Riksidrottsförbundets Laboratorium för Prestationsutveckling har utrustning för att genomföra tester och mätningar inom styrka, uthållighet och biomekaniska 3D-mätningar av rörelse.

 

 

I klimatrummet, där temperatur, luftfuktighet och höjdmeter justeras, kan träning och tester genomföras utifrån olika förutsättningar för idrottaren.

Klimatrummet har möjligheten att anpassas till temperatur från +12°C till +40°C luftfuktighet från 35 procent till 90 procent. 40-60 procent är vad som brukar sägas vara normalt för privatbostäder och arbetsplatser. 90 % luftfuktighet kan förekomma i Sverige en dimmig dag höjdmeter över havet 0 till 5 750 meter, vilket är lite högre än Base camp på Mount Everest.

Om du är nyfiken på hur det kan vara att träna i klimatrummet på Bosön? Då är tipset att kolla in reportaget från SVT Sport när de följde 1 500-meterslöparen Kalle Berglund under ett träningspass på Bosön.

Klipp från Sportspegeln 4 april 2020

Reportage svt.se/sport 4 april 2020