Typ: Nyhet

Ny Beachvolleyplan på Bosön

Ny beachvolleyplan på Bosön, Riksidrottsförbundets utvecklingscentrum, ger stjärnorna David Åhman och Jonathan Hellvig bättre träningsmöjligheter under sista delen av uppladdningen inför OS i Paris.  Planen invigs tisdagen den 18 juni.

– Vi är glada att få en beachvolleyplan i toppklass på plats på Riksidrottsförbundets utvecklingscentrum Bosön. Det skapar nya förutsättningar för svensk beachvolley och är ett resultat av framgångarna för Åhman/Hellvig och ledarteamet med Rasmus Jonsson och Anders Kristiansson. Genom den nya planen har vi framåt möjlighet att bedriva verksamhet i Bosöns inspirerande och unika idrottsmiljö. Tanken är bland annat att vi ska kunna bjuda in internationella lag att komma hit och träna, säger Simon Dahl, generalsekreterare på Svenska Volleybollförbundet.

Beachvolleyplanen är en satsning som möjliggjorts tack vare nära dialog mellan Svenska Volleybollförbundet och Riksidrottsförbundet. Med ökade möjligheter till träning på den nya planen finns också större förutsättningar för volleybollförbundets elitaktiva att ta mer hjälp av Riksidrottsförbundets elitstöd i form av träning, tester, nutrition, idrottspsykologi med mera. Stjärnorna David Åhman och Jonathan Hellvig tillsammans med den hyllade tränarduon är på plats vid invigningen av planen.

– Självklart vill vi stötta svensk volleyboll och våra medaljhopp med en plan för beachvolleyboll. I det längre perspektivet hoppas vi att det blir en ökad möjlighet för Svenska volleybollförbundet att nyttja kunskapen som finns på Bosön och nu då också anläggningen ännu mer än tidigare, säger Liselotte Ohlson, elitidrottschef, Riksidrottsförbundet.

Den nya beachvolleyplanen kommer att vara tillgänglig för övriga beachvolleyboll-spelare, idrottsförbund, idrottsföreningar, ungdomar och konferensgäster. Bosöns nya beachvolleybollplan ligger bredvid sjöplan med utsikt mot havet. Alla kan boka banan.

Boka bana gör du här: https://boson.goactivebooking.com/book-service/571?facility=1 

 

Elitidrottsavdelningen EU-samarbete under OS

Samtidigt som OS genomförs i Paris arrangeras mellan 31 juli och 9 augusti den europeiska sportfestivalen, feSPORT. Ett EU-finansierat projekt där Liselotte Ohlson, elitidrottschef, Tobias Elgh och Maja Uebel verksamhetsutvecklare samt stora delar av avdelningen Elitidrott på Riksidrottsförbundet representerar Sverige.

På plats är representanter från tio europeiska länder varav några av de mest framstående anläggningarna i världen. feSPORT är ett europeiskt initiativ som syftar till att lyfta fördelarna med EU genom idrotten. Att genom idrotten visa betydelsen för hälsa, att byta kunskap och lära av varandra.

Under festivalen som äger rum vid Château de Vincennes kommer Sverige att visa upp svensk idrottshistoria samt arrangera prova-på-tillfällen på tre svenska idrotter/grenar: innebandy, varpa och dragkamp. Filmen är ett av bidragen för att visa svensk idrott.

RF Elitidrott och Bosön ingår i flera olika internationella samarbeten. T.ex. en ny utbildning ESnCE, The Elite Strength & Conditioning Course, som är en europeisk fystränarutbildning för elitidrott. Samt MENTIS, som är ett idrottspsykologiskt EU-projekt där stöd, hjälp och vägledning till elitidrottare är i fokus.

Stipendium för ledarskapsutveckling

Längtar du efter att öka din egen kompetens- och prestationsutveckling i en stödjande och energisk miljö och samtidigt ha tid för reflektion? Är kostnaden ett hinder för dig? Sök då ett av våra tre stipendier för deltagande i Idrottens ledarskaps- och managementprogram 2024/25!

Tack vare samarbete med Arbetsgivaralliansen har du som chef eller ledare i ett specialidrottsförbund möjlighet att söka stipendium för Idrottens ledarskaps- och managementprogram. Stipendiet syftar till att skapa ett ännu mer inkluderande ledarskapsprogram och därmed ge förutsättningar för en än mer inkluderande idrottsrörelse. Genom att sänka den ekonomiska tröskeln hoppas vi kunna öppna upp för att fler strategiska ledare ska få förutsättningar att både utmanas och stärkas i sin ledarroll.

Johanna S:t Clair Renard är process- och projektledare samt ansvarig för Idrottens ledarskaps- och managementprogram på Bosön. Hon har tillsammans med Arbetsgivaralliansen arbetat fram denna möjlighet till stipendium, som är en nyhet för detta år.

”Arbetsgivaralliansen samarbetar tillsammans med idrottsrörelsen för att synliggöra och stärka arbetsgivarrollen samt att bli mer kända inom idrotten”, säger Johanna.

 

 

Programmet vänder sig till dig som i ditt arbete eller uppdrag har ett strategiskt verksamhetsansvar där du leder andra i någon form. De du leder kan vara anställda, ideella eller en mix av båda. Ditt verksamhetsansvar kan vara både med och utan formellt/linjärt personalansvar.

Stipendiet är på 24 000 kronor och innebär att den som beviljas det betalar en subventionerad deltagaravgift på 15 900 kronor. Stipendiet är personligt och kan bara användas till deltagande i Idrottens ledarskaps- och managementprogram 2024/25. Maximalt tre stipendier kan beviljas och utses av en styrgrupp.

Johanna, vem kan söka detta stipendium?

”Först och främst måste du uppfylla kriterierna för att kunna söka till Idrottens ledarskaps- och managementprogram. Det vänder sig till dig som i ditt arbete eller uppdrag har ett strategiskt verksamhetsansvar där du leder andra i någon form. De du leder kan vara anställda, ideella eller en mix av båda. Ditt verksamhetsansvar kan vara både med och utan formellt/linjärt personalansvar. Inom ramen för programmet använder vi ett standardiserat feedbackunderlag, där de som du leder ger dig återkoppling på ditt sätt att leda. En förutsättning för att delta är därför att du genom ditt ledarskap påverkar minst fyra personer. Vad det sedan gäller stipendiet så riktar sig det till specialidrottsförbund och i urvalsprocessen kommer ekonomiskt svagare specialidrottsförbund att prioriteras.”

 

Vill du ansöka om stipendium?

Ansökan till stipendiet har öppnat och den stänger den 16 maj. Läs mer och ansök via länk nedan.

 

John Ressman har precis disputerat med sin avhandling ”the Single Leg Squat in clinical testing: aspects of reliability, validity and associated factors”.

John Ressman är fysioterapeut på Bosön och specialiserad inom Ortopedisk Manuell Terapi. Han har precis disputerat med sin avhandling ”the Single Leg Squat in clinical testing: aspects of reliability, validity and associated factors”. 🙌
The Single Leg Squat test, eller enbensknöböj som man säger på svenska, är ett funktionellt test som ofta används för att bedöma rörelsekvalité men även att behandla och förebygga skador. Forskning tyder på att enbensknäböj är ett tillförlitligt test när man bedömer knäts position i förhållande till foten, men det finns också ett behov av att bedöma rörelskvalitén i hela kroppen, dvs i den hela kinetiska kedjan. Därför finns ett behov att ta fram ett standardiserat test som tar detta i anspråk.
Syftet med avhandlingen var att utveckla och undersöka giltigheten av testet bland fysiskt unga aktiva personer och från ett biopsykosocialt perspektiv undersöka vilka faktorer som associerar till testet i en grupp av kvinnliga fotbollsspelare på elit och subelit nivå.
Slutsatsen var att enbensknäböj är ett tillförlitligt och kliniskt användbart test och resultatet visar att det finns flera biopsykosociala faktorer man bör beakta när man bedömer testet, tex höftstryka, bendominans, spelarnivå och psykosociala faktorer. John Ressman

Läs mer 

 

 

Öppet hus på Bosön 29/1

Måndag 29/1 kl 16-20.00

Framgångshallen, Bosövägen 1 Lidingö

Vi bjuder på:

– Träning med några av Sveriges bästa elitidrottare
– Tillgång till Framgångshallen
– Roliga tävlingar med fina priser
– Exklusiva erbjudanden på plats på både medlemskap och fysiska tester!

Välkommen att provträna i vår moderna luftiga träningsanläggning, Framgångshallen. Med 4500 kvadratmeter har vi de mesta som du kan önska av ett gym. Få tillgång till samma träningsmöjligheter som Sveriges elitidrottare!

Träningsmöjligheter på plats

Vill du bli starkare eller kanske snabbare i spåren? Lyfter du med rätt teknik?

Testa ett av våra prova-på pass med Sveriges främsta elitidrottare och få tips och inspiration för att komma igång eller nå dina mål. Inga förkunskaper krävs.

Välj mellan:

Uthållighetsträning och löpskolning med Mohammadreza Abootorabi – en av Sveriges bästa långdistans- och terränglöpare. Tekniskt kunnig och har många tips till dig som vill utvecklas inom löpning.

Styrkelyft med Carl Johansson världsmästare inom styrkelyft. Med hans bakgrund inom kraftsporten kan han både lära ut skivstång- och lyfttekniker och ta fram individanpassade träningsprogram för att du på ett effektivt sätt ska bli starkare.

Tyngdlyftning med Daniela Gherman – Olympisk tyngdlyftare som satsar på OS 2024. Bl.a. är hon svensk och nordisk mästare och tredje bäst i Europa. Daniela är expert på skivstångsteknik och kan ge dig råd och tips kring hur du blir starkare.

Välj att boka någon av följande tider kl 16.00-17.00/17.00-18.00/ 18.00-19.00 /19.00-20.00

För att säkerställa en plats till passen anmäl dig här: idrottshallen@boson.se och skriv vilket pass och tid du vill gå. Först till kvarn!

Roliga tävlingar

Roliga tävlingar där du har möjlighet att testa din fysik på plats – och vinna fina priser!
Tävlingar såsom vertikalhopp, greppstyrka, rodd och stakning. Fina priser från bl.a. Technogym och Eleiko.

Exklusiva erbjudanden

Visste du att du kan teckna gymkort på Bosön? Under Öppet hus kommer vi har särskilt bra erbjudanden för dig. Exklusiva erbjudanden på plats på både medlemskap och fysiska tester.

Anmälan

Du behöver inte anmäla dig  förutom om du vill gå på ett pass då anmäler du dig enligt informationen ovan.

Kom och ta med dig vänner eller familj! Åldersgräns från 15 år.

För frågor kontakta oss gärna: idrottshallen@boson.se

Varmt välkommen!

Bosöns Idrottskonsulentutbildning – för dig som vill utveckla och jobba med svensk idrott

Idrottskonsulentutbildningen är en tvåårig eftergymnasial utbildning och vänder sig till dig som vill arbeta med organisationsutveckling inom idrotten. 

Tidigare studerande återfinns i en rad olika roller inom svensk idrottsrörelse, exempelvis:

  • Generalsekreterare
  • Sportchef
  • Verksamhetsutvecklare
  • Klubbchef
  • Idrottsutvecklare
  • Evenemangsansvarig

Kursansvarig, Michael Brobeck berättar att cirka 75% av kursdeltagarna går vidare till anställning direkt efter avslutad utbildning.

Malin Wihlforsén – tävlings- och anläggningsadministratör på Svenska Ishockeyförbundet

Malin Wihlforsén gick ut Idrottskonsulentutbildningen 2022 och arbetar som tävlings- och anläggningsadministratör på Svenska Ishockeyförbundet. 

Malin ser flera färdigheter från Bosön som hon tar med sig i sitt dagliga arbete och nämner bland annat: 

  • Process- och projektledning
  • Marknadsföring
  • Idrottsekonomi

”Jag tycker utbildningen är relevant om man vill arbeta administrativt inom idrotten. Jag fick lära mig mer om själva maskineriet bakom idrotten, bortom själva utövandet.”

Malin lyfter även fram den lärmiljö som genomsyrar Idrottskonsulentutbildningen. Ett lärande som i hög grad vilar på erfarenhetsutbyte, eget ansvarstagande och aktivt nätverkande.

Mohammed AL Grety – idrottskonsulent i RF-SISU

Mohammed AL Grety, arbetar som idrottskonsulent i RF-SISU distriktet Västra Götaland och deltog i samma årskull som Malin.

Mohammed ser också att utbildningen gav honom färdigheter för att ge sig ut på arbetsmarknaden inom svensk idrott och nämner att han idag är bättre på att planera och strukturera sin arbetstillvaro liksom att kunskaper i processledning och bokföring från Bosön är viktiga för att kunna klara av det löpande arbetet.

För Mohammed var utbildningen en vändpunkt. 

”Jag fick med mig livstidskompetens. Lärarna litade på mig, de tittar på människan”, säger Mohammed.

Fredrik Haraldson – generalsekreterare på SWE3

Fredrik Haraldson arbetar som generalsekreterare på SWE3, specialidrottsförbundet för amerikansk fotboll, flaggfotboll och landhockey.

Fredrik gick ut Idrottskonsulentutbildningen 2008, en utbildning som han kombinerade med en elitidrottssatsning. I Fredrik falls var blandningen av studier och elitidrott en perfekt kombination där idrottsfolkhögskolan visade stor flexibilitet och förståelse för hur studier kan genomföras parallellt med en elitsatsning.

Likt Malin och Mohammed lyfter han fram Bosön som en plats där individen får växa och ta ansvar för sitt eget lärande. 

”Jag växte ordentligt och insåg vad jag vill göra i livet”, säger Fredrik.

 

Anmälan till augusti 2024 öppnar i slutet av januari 2024.

Utforska Bosöns Idrottskonsulentutbildning

Ett mentorskap som utvecklar ditt ledarskap inom idrott

Idrottens Mentorprogram är ett samarbete mellan Bosön, Riksidrottsförbundets Utvecklingscentrum, SISU Idrottsutbildarna och Arbetsgivaralliansen. Programmet sker över åtta månader och vänder sig till ledare och chefer inom idrott men också andra delar av civilsamhället. Deltagarna träffas över en inledande heldag i oktober och en avslutande heldag i maj, däremellan sker en digital träff där deltagarna (adepterna) utbyter erfarenheter och utvärderar sina mål. Mentor- och adeptpar träffas regelbundet mellan oktober och maj.

Peter Hodor, generalsekreterare på Svenska Bowlingförbundet gick programmet 2021-2022 och ser en tydlig utveckling i sitt ledarskap:

”Att ha en mentor stärkte mitt självförtroende, jag fick tillgång till ett bollplank där jag kunde testa olika idéer och perspektiv”

Peter påpekar att det för honom var viktigt att mentorn var en person som var mer erfaren än han själv men som inte gav alla svaren.

”Det blir lätt att man direkt söker svaren. Min mentor lät mig resonera mig fram till mina egna slutsatser”

Anna Lögdberg, tävlingschef på Svenska Fotbollförbundet gick samma program som Peter. Anna säger:

”Jag är supernöjd, min mentor förstod snabbt min arbetssituation och vi har fortfarande kontakt”

Anna ser flera bestående värden som Mentorprogrammet utvecklat i hennes ledarskap och nämner förmågan att ta de svåra samtalen eller att som chef navigera i en organisation med såväl förtroendevalda, ideella och anställda.

Vikten av vilja, öppenhet och förberedelse i mentorprogrammet.

Både Peter och Anna lyfter fram vikten av att man som adept har en vilja och ett driv att utvecklas men även att adepten vågar blotta sig i samtalen med sin mentor. Samtidigt ställs samma krav på mentorn att vara öppen och inlyssnande för att det ska skapas ett trygg rum. Bägge påpekar betydelsen av förberedelse och ansvar för att man som adept ska ut få ut maximalt av Mentorprogrammet.

”Jag gillade att jag som adept fick ta ansvar för min egen utveckling” tillägger Anna.

Såväl Anna som Peter menar att det var väl investerad tid att gå programmet där deras mentorer lyssnade, återkopplade på vad de hörde och pendlade mellan en rådgivande och coachande roll. Det underlättade för Peter och Anna att fatta beslut i sitt ledarskap.

”Det kändes lyxigt att gå programmet och regelbundet få samtala med en senior ledare” säger Peter.

Ansökningen är öppen!

Idrottens Mentorprogram startar den 4 oktober 2023 och avslutas 21 maj 2024. Samtliga mentorer har en längre chefsledarerfarenhet från civilsamhället, i flera fall från idrotten men också från andra organisationer inom den ideella sektorn. Programmet vänder sig till redan verksamma ledare och chefer. Ansökan är öppen och stänger i mitten av maj. Därefter sker en matchning av adept och mentor utifrån de behov som adepten har uttryckt i relation till de erfarenheter som finns hos mentorerna.

Ansök här

 

 


 

En utbildning som möjliggör en framtida idrottskarriär på elitnivå

Elitidrottsutbildningen har funnits i två år och över 20 personer går den andra upplagan som arrangeras av Riksidrottsförbundet via Bosön Idrottsfolkhögskola och elitidrottsavdelningen på Riksidrottsförbundet.
Deltagarna har en avslutad gymnasieutbildning på Riksidrottsgymnasium (RIG) eller Nationell idrottsutbildning (NIU) och bedriver sin idrott på elitnivå.
”Vi skapar en brygga för individen att ta nästa steg i sin idrottskarriär” säger Mikael Wallsbeck, kursansvarig för Elitidrottsutbildningen.

I utbildningen får deltagarna stöd i att lägga upp sin träning rätt sätt, råd gällande kosthållning samt tar del av såväl idrottsmedicinsk- som idrottspsykologisk rådgivning. Vid sidan av detta läggs stor vikt på det sociala stödet och det nätverk som individen behöver för att kunna prestera på topp. Flera olika idrotter finns representerade bland årets deltagare, bland annat: cykling, kanot, konståkning, boxning, fotboll, ishockey och friidrott.

Folkbildning genomsyrar hela utbildningen, fokus ligger på individen och gruppen samt att deltagarna själv ska kunna ta ansvar för sitt eget träningsupplägg, tävlande och återhämtning. Allt i syfte att individen blir en hållbar idrottare.

”Det är du som sitter bakom ratten. Det skapar en inre tillfredsställelse” säger Mikael Wallsbeck.
Linus Backlund, deltagare på utbildningen bekräftar den stora fördelen med att gå en folkhögskoleutbildning där lärandet sker i dialog med deltagarna och med en tonvikt på utveckla såväl prestation som person.
”Vi är med och styr utbildningen såväl gällande djup och innehåll” säger Linus.

Förutsättningar för en framgångsrik idrottskarriär

Den unika miljön på Bosön, Riksidrottsförbundets Utvecklingscentrum, är förutsättning för en framgångsrik utbildning. Kombination av boende på Campus, gemensamma måltider i matsalen samt tillgång till idrottsmedicin, träningsytor och det idrottsfysiologiska labbet ger en god grund för en framtida idrottskarriär.

Linus Backlund berättar att han haft en återkommande problematik med skador, något som idag är betydligt bättre utifrån tillgång till kost-och träningsrådgivning samt fysioterapi. Han menar att utbildningen givit honom en bredare kunskap om kroppen och bättre träningsflyt vilket gjort det lättare att undvika skador.

Såväl Mikael som Linus understryker vikten av att se till hela människan och inte bara idrottaren för att nå framtida prestationer.
”Det bästa för dina prestationer kanske inte är extra pass i gymmet utan att vårda dina nätverk och gå med kompisen på bio” påpekar Mikael.

Varför ska den intresserade ansöka till Elitidrottsutbildningen? Linus Backlund anger tre skäl:

1. Möjligheten att ta sin idrottskarriär till nästa nivå
2. Få träffa andra idrottare med motsvarande mål och ambitioner
3. Att få tillgång till allt det som Bosön erbjuder

”Det är ett väldigt fint stöd vi har från både Riksidrottsförbundet och Bosön” tillägger Linus
Ansökan till den tredje omgången av utbildningen är öppen och stänger 12 maj. Utbildningen som är på heltid sträcker sig över ett år med början i slutet av augusti 2023.

Vad är löparknä och hur kan du förebygga?

Våren börjar vakna till liv och det spritter kanske lite extra i benen på många vilket är härligt. Men det är inte härligt om det också gör ont.

”Visst gör det ont när knoppar brister. Varför skulle annars våren tveka?”, skriver författaren Karin Boye. Våren står för dörren och lusten att springa ökar för många. Några testar kanske löpning för första gången, andra kan ha sprungit i flera år. Oavsett nivå, erfarenhet och rutin på löpning så springer de flesta detta för att må bra, de gillar det och vill få positiva effekter på välmående eller kanske resultat i sin prestation. Man vill inte få ont i knät.

”Löparknä, eller Iliotibialbandssyndrom som det heter i medicinska termer, drabbar oftare löpare jämfört med andra idrotter, därav namnet. Den vanligaste orsaken till löparknä är överbelastning och symtomen kommer vanligtvis efter en stunds löpning,” säger Linda Nilsson, fysioterapeut på Bosön.

Löparknä kallas ibland även långdistansknä då det ofta är långdistanslöpning som orsakar en överbelastning med smärta på utsidan av knät som följd. Smärtan kan minska eller förvinna om du slutar att springa, men kommer vanligtvis tillbaka när du börjar igen.

 


 

Hjälp och behandling

Om du drabbats av löparknä finns det hjälp. En fysioterapeut/sjukgymnast kan båda ställa diagnos samt ge dig en plan på lämplig behandling.  Men än bättre är att förebygga risken för att drabbas av löparknä. Ta del av råd och tips från Linda!