Typ: Nyhet

RW-podden snackar med och om Bosön

RW-podden är en podd om löpning och träning med coacherna L-G Skoog och Peppe Lindholm. De berättar om hur de tränar sina löpare och kollar in allt det senaste inom löparvärlden. Runner’s World’s chefredaktör Anders Szalkai är med varje vecka och pratar bland annat om sin satsning mot Boston maraton.

I det senaste avsnittet snackar de om Bosöns tränings- och testverksamhet. Att privatpersoner, föreningar och företag nu kan komma till Bosön och göra fystester. Även Anders Szalkai, som nyligen var på Bosön och gjorde fystester, blir intervjuad och får berätta om hur det var att göra dessa tester och vad resultatet blev.

Väl värt att lyssna på hela podden, men är du mest intresserad av Bosön och Anders fystester så är tipset att börja lyssna ungefär 33 minuter in i programmet.

 

RW-podden

 

Är du intresserad av att läsa mer om testerna Anders gjorde? Kanske även göra något eller några av dem själv? Nedan kan du läsa mer och boka.

Runners World testar Bosöns tester

Anders Szalkai, en av Sveriges bästa maratonlöpare genom tiderna, med meriter från OS, VM, EM och en seger i Stockholm Marathon 2001, och numera chefredaktör på Runners World har varit på Bosön för att testa vår testverksamhet. Och få svar på om det går att leva på gamla meriter.

Anders Szalkai gör laktattröskeltest på Bosön

Vill du läsa artikeln om när han gjorde testerna? Hur det gick? Och vad det blev för svar på om man kan leva på gamla meriter? Här hittar du artikeln i sin helhet.

Artikel Runners World

Är du intresserad av att läsa mer om dessa tester? Kanske även göra något eller några av dem själv? Nedan kan du läsa mer och boka.

Kommer Clara klara mer än hon tror?

Hur ska Clara klara mer än hon tror? Clara Henrys PT ger henne fyra mäktiga utmaningar som ska bevisa för henne att hon klarar mycket mer än hon tror!

En av de första uppgifterna Clara fick av sin tränare var att ta sig till ett superlaboratorium för att få koll på sin fysiska status. Och vilket superlaboratorium tror ni han tänkte på? Spana in första avsnittet av nya serien ”Du Clarar mer än du tror” på  SVT  Play så får du svaret.

 

Titta på ”Du Clarar mer än du tror.”

 

Vill du veta mer om fystesterna Clara gjorde? Kanske till och med göra dem själv? Läs mer nedan!

Clara Henry gör fystest

 

Håkan Sjöstrand om läger på Bosön i coronatider

Att det är ett speciellt år vi har, med väldigt annorlunda förutsättningar, skriver nog de flesta under på. Hur ska man då tänka och planera i en organisation där sammankomster av människor är en viktig del och förutsättning för verksamheten? Svenska Fotbollförbundet har under sommaren genomfört ett flertal läger på Bosön. Vi fick några ord med Håkan Sjöstrand, generalsekreterare för SvFF, där han delar med sig av deras erfarenheter och ger lite medskick till andra som har tankar och funderingar kring att arrangera sammankomster.

 

Håkan, ni har ju trots pandemin genomfört ett flertal läger på Bosön under sommaren, bland annat en nedskalad variant av det årliga ”Halmstadslägret”. Var det ett svårt beslut att ta och hur resonerade ni?

Både ja och nej.

Ja – därför det var kort om tid mellan beslutet och genomförandet. När väl reserestriktionerna inom landet hävdes så gällde det att få alla bitar på plats för att kunna genomföra en helt ny aktivitet som vi inte genomfört tidigare.

Nej – Vi har alltid haft en inställning att vi ska göra allt vi kan för att spelare och ledare ska få en så bra start som möjligt på landslagsverksamheten. Vi har också känt oss trygga i dialogen med Bosöns organisation och deras sätt att hantera den speciella situation som vi nu lever med.

Kan du berätta lite om samarbetet med Bosön under planering inför och under genomförandet av lägret?

Det blev ett mycket intensivt planeringsarbete som vår landslagsavdelning gjorde tillsammans med Bosön. Vi har, sedan tidigare, ett mycket gott samarbete med Bosön och nu skulle vi tillsammans ”smittspridningssäkra” en helt ny aktivitet för cirka 180 personer. Det var ett omfattande arbete där det bland annat gällde att säkra att det inte fick bli för stora grupperingar av spelare och ledare samt att leva upp till SvFF:s och FHM:s riktlinjer. Bosöns organisation har verkligen gjort allt för att hjälpa oss med detta.

Bedömer ni att arrangemangen kunde genomföras på ett säkert sätt utifrån de förutsättningar som nu råder?

Ja absolut! Vi arrangerade två Riksläger, ett för pojkar och ett för flickor, som genomfördes på ett mycket säkert och ansvarsfullt sätt. Sedan är min uppfattning att det är både bra och viktigt att vi inom olika idrotter delar med oss av de erfarenheter vi löpande inhämtar där säkert Bosöns personal på ett bra sätta kan hålla ihop det för alla som skall dit. Totalt har drygt 360 personer deltagit i aktiviteterna och vi identifierade 2 sjukdomsfall som inte visade sig vara Covid-19 men rutinerna för detta fungerade på ett väldigt bra och strukturerat sätt.

Vilken feedback har ni fått från spelare och ledare under/efter lägret?

Vi har gjort en grundlig utvärdering av aktiviteterna med både spelare och ledare. Här kan vi konstatera att alla förutom säkerhetsaspekten dessutom är mycket nöjda både vad det gäller själva genomförandet av det sportliga innehållet. Och det är ju också viktigt så totalt sett har vi genomfört två mycket fotbollsutvecklande och roliga veckor.

Vad har du för medskick till andra organisationer som funderar på att arrangera läger och eller utbildningar under hösten?

Först och främst gäller det att säkerställa så att man kan leva upp de riktlinjer som finns – det är en förutsättning. Prata med andra idrotter och se hur dom har gjort och självklart kontakta Bosöns personal och ta fram en handlingsplan som utgår från era egna förutsättningar, möjligheter och begränsningar. Och genomför inget som känns osäkert.  

 

Vill du att Bosön hjälper dig med ett arrangemang?

Har din verksamhet behov av att arrangera en sammankomst för träning, utbildning, möte eller konferens? Välkommen att kontakta oss på Bosön. Vi är ”SAFE TO VISIT” och hjälper dig att skräddarsy en lösning för just ert arrangemang, så att ni  kan genomföra det program ni önskar på ett säkert sätt.

Kontaktuppgifter


08-699 66 06

 

 

Läs mer om ”SAFE TO VISIT”  och hur Bosön agerar för att bibehålla säkra miljöer för alla som vistas på vår anläggning och i våra lokaler.

Bosön och coronaviruset

Så tränar idrottsstjärnorna

Träningspodd där Radiosporten hänger med bakom kulisserna och snackar träningsupplägg, kost och sömn med olika idrottsstjärnor. Här får vi lyssna på kanotisten Linnea Stensils och löparen Kalle Berglund när de är på Bosön och tränar.

Bosön och coronaviruset

Här kan du läsa om hur Bosön agerar för att bibehålla säkra miljöer för alla som vistas på vår anläggning och i våra lokaler. Vår personal och våra gäster är första prioritet. I korthet följer Bosön vår ägare Riksidrottsförbundets riktlinjer, som utgår från gällande regeringsbeslut om förbud av allmänna sammankomster med mer än 50 personer och Folkhälsomyndighetens rekommendationer.

Denna sida kommer kontinuerligt uppdateras vid nya riktlinjer eller förutsättningar.

Bosön är en tränings, hotell- och konferensanläggning. Vi håller öppet som vanligt med fokus på våra gästers välbefinnande som absolut högsta prioritet. Vi följer hela tiden eventuella uppdaterade rekommendationer från Folkhälsomyndigheten vår ägare Riksidrottsförbundet och utifrån branschorganisationen Visita. Bosön har flexibla ytor för stora grupper och kan erbjuda konferens- och möteslösningar med möjlighet till att hålla de avstånd som dessa speciella tider kräver tack vare våra många stora och luftiga lokaler. Det finns även möjlighet att äta måltiderna i omgångar.  Vi erbjuder härliga utomhusmiljöer och vi har fri parkering för de som kommer med egen bil.


Rutiner för att minimera och hantera smittorisk

 • Bosön har en central handlingsplan för att hantera eventuella situationer som uppkommer.
 • Vi följer utvecklingen av hälsomyndigheternas, Riksidrottsförbundets och Visitas rekommendationer noga och uppdaterar våra rutiner därefter.
 • Medarbetare har instruerats i hur de bäst förhåller sig till den rådande situationen samt hur man bäst undviker smitta.
 • Vi undviker att ta i hand och undviker situationer där man blir utsatt för nysningar, hostningar och liknande.
 • Vi uppmanar både medarbetare och gäster att vara extra noga med handhygien.
 • Medarbetare och gäster som befunnit sig i riskområden ska stanna hemma i två veckor efter hemkomst. Samma gäller för de som har närstående som varit i riskområden.
 • Vi uppmanar alla att stanna hemma från om man känner sig sjuk eller krasslig. Tänk på din egen och andras hälsa. Bosön finns kvar när du blir frisk!
 • Alla med symtom på luftvägsinfektion, även lindriga, uppmanas nu att avstå sociala kontakter som riskerar att sprida smitta.
 • Vi har minskat antalet sittplatser i våra matsalar, vår reception samt ute på terassen.
 • I Olympiarestaurangen har vi minskat antalet platser, vi planerar exakta måltidstider och uppmanar till minskad trängsel genom information och markerade avstånd på golvet. Vid fint väder har vi vår stora uteterrass. Denna åtgärdsrutin gäller alla måltider i Olympiamatsalen, frukost, lunch och middag.
 • Vi har markerat avstånd på golvet för att undvika trängsel.
 • Vi har utökade städrutiner av alla utrymmen på hela Bosön med fokus på desinficering av utsatta ytor som toaletter, handtag, nyckelkort, knappar och övrig teknisk utrustning.
 • Vid all hotellstädning använder personalen engångshandskar.
 • Vi har utplacerat handsprit i alla allmänna utrymmen som ger stor möjlighet att komplettera den regelbundna tvättningen av händer.

 

Du som tränar på Bosön

 • När du kommer in i Framgångshallen, tvätta dina händer vid den nya diskbänken.
 • Var noga med att torka av maskiner, redskap och utrustning som du använt.
 • Håll avstånd till varandra i den mån det går.
 • Ta med en egen träningsmatta eller handduk att träna på.
 • Minska moment med närkontakt, gör andra övningar istället.
 • Dela inte vattenflaskor.
 • Om möjligt, byt om och duscha hemma.
 • Endast aktiva och tränare får vistas i och runt idrottshallarna samt receptionen. Föräldrar som lämnar och hämtar barn behöver stanna utanför entrén.
 • Kom endast 10 minuter innan din träning startar.

Framgångshallen är 5 000 kvadratmeter stor och det är över 10 meter högt i tak. Det är sällan det uppstår trängsel för de som tränar i våra ljusa och generösa träningsytor.

Öppettider idrottshallar

Mer information

For information in English please klick here

 

Konferens och möten

För att kunna erbjuda våra gäster ett säkert sätt att träffas har vi under rådande pandemi vidtagit särskilda åtgärder utifrån branschorganisationen Visitas och Folkhälsomyndighetens rekommendationer. Vi är ”SAFE TO VISIT”.  Här kan du läsa mer om vad det innebär.

Åtgärder för att minska trängsel

 • Vi bokar så rymliga lokaler som möjligt för att våra gäster ska kunna hålla avstånd under konferensen.
 • Vi har begränsat antalet konferensgrupper och gäster som vistas på anläggningen och i våra restauranger samtidigt & har stängt restaurangen för allmänheten.
 • Inför varje dag gör vi en riskbedömning och vidtar åtgärder baserat på gästbas, storlek på grupper etc.
 • Alla fikor är portionsförpackade och kan intas utomhus vid önskemål.
 • I Olympiarestaurangen har vi minskat antalet platser, vi planerar exakta måltidstider och uppmanar till minskad trängsel genom information och markerade avstånd på golvet. Vid fint väder har vi vår stora uteterrass. Denna åtgärdsrutin gäller alla måltider i Olympiamatsalen, frukost, lunch och middag.

Möjligheter till avskildhet

 • Vi erbjuder möjlighet till avskilda konferenser och möten i Rektorsvillan & Mästarvillan.
 • Vi erbjuder gäster att boka upp alla rum i separata byggnader om så önskas. Vi har tre separata hotellbyggnader Liraren, Lyftaren och Löparen. Vi har två hotellsviter med tillgång till eget kök och plats för 6 personer att konferera.
 • Vi erbjuder möjlighet till egen matsal i Mästarvillan. I Rektorsvillan finns det möjlighet att ni själva lagar er mat i vårt fina utbildningskök som finns i anslutning till konferenslokalen.
 • Vi erbjuder Herrgårdspaket med bordsservering av alla måltider i Mästarvillan.
 • Vi kan erbjuda picknicklunch som ni hämtar ut och kan förtära på vårt stora område.
 • Behöver ni hjälp med att boka en egen buss för er konferens hjälper vi gärna till med det också.

För konferens är fler än 50 är välkomna!

Folkhälsomyndighetens och branschorganisationen VISITAS riktlinjer sätter i vår rymliga miljö inte någon begränsning på antalet deltagare. Privata konferenser är inte begränsade till högst 50 personer då de inte är en allmän sammankomst eller offentlig tillställning. Läs mer i VISITAS informationshäfte “Trygg konferens” HÄR.

Avbokningar

Vi följer Visitas avbokningsregler. Har du frågor om din bokning, kontakta oss.

Prata med våra konferensspecialister om era behov, så hittar vi en skräddarsydd och säker lösning för er.

08-699 66 06 

 

Kontakta Bosön

 

For information in English please klick here

Välkommen till Bosön Wall of Fame

Mats Sundin, Helene Ripa, Pernilla Wiberg, Kajsa Bergqvist och Badou Jack – utvalda profiler för Bosön Wall of Fame.

Det ombyggda och moderniserade Idrottshuset på Bosön där nya Framgångshallen och Riksidrottsförbundets Laboratorium för Prestationsutveckling numera finns är invigt. Samtidigt hyllas profiler inom idrottsrörelsen som betytt mycket för Bosön och där Bosön spelat en viktig roll för deras idrottskarriärer.

Varje utvald person har fått en egen stortavla med bild, citat och en kort sammanfattning av viktiga ögonblick i karriären. Tanken med väggen är att ge besökare på Bosön inspiration och motivation för att tillsammans med Bosön bygga framgång. Bosön Wall of Fame invigdes den 2 mars. Ett flertal av de utvalda profilerna var närvarade och kunde berätta som sin relation till Bosön och dess betydelse för karriären. 

Bosön har börjat med att fylla en av väggarna i Framgångshallen men det finns plats även för morgondagens stjärnor och profiler.  

De första utvalda profilerna för Bosöns Wall of Fame 

 • Anders Gärderud 
 • Badou Jack 
 • Helene Ripa 
 • Kajsa Bergqvist 
 • Katarina Timglas 
 • Leif Larsson 
 • Pernilla Wiberg 
 • Victoria Sandell 
 • Mattias Sunneborn 
 • Mats Sundin

 

Testa dig som eliten

Nu erbjuder Bosön fystester även till privatpersoner, föreningar och företag. På Bosön har har vi tidigare bara kunnat erbjuda fystester inom ramen för Riksidrottsförbundets elitidrottsstöds verksamhet. Men nu, efter vår ombyggnad av Idrottshuset, kan Bosön även erbjuda föreningar, privatpersoner och företag, sida vid sida med elit- och landslagsidrottare inom specialidrottsförbunden, vetenskapligt baserade tester, mätningar och kompetent rådgivning från vår personal.

Vill du bekräfta att ett träningsupplägg? Stämma av att resultatet ligger i linje med planen? Vill du komma igång med ett träningsupplägg? Spana in Bosöns fysester.

Läs mer