Kategori: Nyheter

Vad är löparknä och hur kan du förebygga?

Våren börjar vakna till liv och det spritter kanske lite extra i benen på många vilket är härligt. Men det är inte härligt om det också gör ont.

”Visst gör det ont när knoppar brister. Varför skulle annars våren tveka?”, skriver författaren Karin Boye. Våren står för dörren och lusten att springa ökar för många. Några testar kanske löpning för första gången, andra kan ha sprungit i flera år. Oavsett nivå, erfarenhet och rutin på löpning så springer de flesta detta för att må bra, de gillar det och vill få positiva effekter på välmående eller kanske resultat i sin prestation. Man vill inte få ont i knät.

”Löparknä, eller Iliotibialbandssyndrom som det heter i medicinska termer, drabbar oftare löpare jämfört med andra idrotter, därav namnet. Den vanligaste orsaken till löparknä är överbelastning och symtomen kommer vanligtvis efter en stunds löpning,” säger Linda Nilsson, fysioterapeut på Bosön.

Löparknä kallas ibland även långdistansknä då det ofta är långdistanslöpning som orsakar en överbelastning med smärta på utsidan av knät som följd. Smärtan kan minska eller förvinna om du slutar att springa, men kommer vanligtvis tillbaka när du börjar igen.

 


 

Hjälp och behandling

Om du drabbats av löparknä finns det hjälp. En fysioterapeut/sjukgymnast kan båda ställa diagnos samt ge dig en plan på lämplig behandling.  Men än bättre är att förebygga risken för att drabbas av löparknä. Ta del av råd och tips från Linda!
 

 
 

Allmän kurs på Bosön är Lucas väg mot högskolestudier

Behöver du komplettera dina gymnasiebetyg samt har idrott och hälsa som ett stort intresse? Då kan Allmän kurs Idrott på Bosön vara något för dig. Precis som för Luca.

”För tillfället läser jag Allmän kurs  Idrott på Bosön idrottsfolkhögskola då jag saknade behörighet för att kunna söka vidare till högskola/universitet. Jag har studerat det treåriga El- och energiprogrammet på Åva gymnasium i Täby. Halvvägs genom gymnasiet kände jag att detta inte var något jag ville hålla på med i framtiden och efter gymnasiet saknade jag behörighet för att söka vidare till högskola/universitet. ”

Luca Franzi är en 25-åring som bor Vallentuna. Fotboll både är och har varit en viktig del av hans liv. Utöver att studera på Bosön Idrottsfolkhögskola spelar han fotboll i Vallentuna BK och tycker fotboll är roligare än någonsin just nu.

 

 

På Bosön Idrottsfolkhögskola har du möjlighet, att som Luca, läsa in grundläggande behörighet för högskolestudier, både på plats på Bosön samt på distans.  Utöver detta kan man även läsa in särskild behörighet i bland annat matematik och naturkunskap. Du har också möjlighet att få behörighet i Idrott och hälsa 1 och 2.

”Jag såg på Facebook att Bosön har en folkhögskola som kan ge behörighet att söka vidare till högskola/universitet. I stället för att plugga på distans eller via Komvux så kunde Bosön erbjuda undervisning på plats och jag kände på en gång att det var något jag ville söka till. Bosön erbjuder också grymma faciliteter och miljö när det kommer till träning. Bosön har bra utrymme och bra verktyg för dig som vill utvecklas och som satsar på din träning eller idrott,” berättar Luca.

Deltagarna på Bosön Idrottsfolkhögskola har tillgång till hela träningsanläggningen på Bosön med bland annat ett stort gym och en fullstor inomhusfotbollsplan. Mycket idrott står på schemat på Bosön idrottsfolkhögskolas Allmän kurs.

”Ett ämne som jag har trivts med är historia. Jag tycker det är intressant och om man har en bra lärare som gör historielektionerna intressanta och som är lyhörd så blir det extra roligt att lyssna på”, säger Luca. Mina framtidsplaner nu efter sommaren är att komma in till högskola/universitet. Jag har sökt till brandman, idrottslärare och fysioterapeut så jag håller tummarna för att allt ska gå bra” avslutar han. 

Vi önskar Luca lycka till med sina studier och framtida karriär. Och om du också skulle vilja studera Allmän kurs Idrott så ta chansen nu! Sista datum för ansökan till start i höst är 30 april.

 

Noah studerar för en karriär som fystränare

Tränarutbildningen ger dig kompetens att leda och inspirera människor till hälsofrämjande fysisk aktivitet, till prestationsoptimering och ett holistiskt förhållningssätt. 

”Planen är att etablera mig som fystränare! Ska bli grymt kul nu efter den här tiden med all ny erfarenhet från Bosön.”

Noah Hjort är en 21 åring som är uppväxt i södra Stockholm. Han jobbar redan idag som som fystränare för en hockeyförening i Tumba och planen är att än mer etablera sig inom yrket. Tränarutbildningen är ett steg på vägen.

Bosöns Tränarutbildningen är en ettårig eftergymnasial utbildning. Utbildningen ger deltagarna grundläggande kunskaper om fysiska, psykiska, sociala och idrottsliga faktorer som påverkar vår hälsa och vår idrottsliga prestation. Under utbildningen varvar man teori och praktik i en unik miljö. Baserat på den forskning som råder och kunniga pedagoger får man med sig värdefull kunskap och nya perspektiv inom bland annat ledarskap, tränarskap, träningslära, idrottspsykologi, livslångt idrottande och idrottsnutrition.

”Jag tycker det har varit väldigt kul att lära mig mer om kroppen. Det har gjort mig säkrare i min roll. Vi ska börja med testlära nu vilket verkligen ser fram emot”, säger Noah.

 

 

I årets omgång av Tränarutbildningen deltar ett 20-tal personer. Några kommer direkt från gymnasiet men de flesta har jobbat några år innan de sökte sig till Bosöns Tränarutbildning. Och från att utbildningen för några år sedan nästan enbart hade killar som kursdeltagare är nu mer eller mindre hälften av deltagarna tjejer.

”Det som intresserade mig till att söka tränarutbildningen var alla kurser man läser. Jag såg en möjlighet att verkligen skapa en ordentlig grund att stå på inför framtiden i min roll som tränare. Den närmaste tiden ser jag mig själv jobba inom föreningar, men målet är att utveckla mitt bolag för att mest jobba med individuella idrottare . Jag vill jobba med att utbilda atleter, oavsett sport egentligen,” berättar Noah.

 

Är du intresserad av Tränarutbildningen?

Vill du arbeta som tränare inom idrottsrörelsen? Med livslång hälsosam träning och/eller som tränare med prestationsutveckling oavsett ålder och idrott. Passa på att söka till Tränarutbildningen? Sista ansökningsdag är den 30 april.

 

Utvecklas som individ och vässa ditt ledarskap

Vill du utvecklas som individ och vässa ditt ledarskap? Är du beredd att likt en elitidrottare träna och utmanas för att kunna ta komplexa beslut? Ansök till Idrottens ledarskaps- och managementprogram 2022/2023.

Idrottens ledarskaps- och managementprogram (ILM) är ett skräddarsytt program för dig som är chef eller förtroendevald med ett strategiskt verksamhetsansvar där du leder andra. Programmet fokuserar på ledarskap både för organisation, grupp och individ. Mot bakgrund av forskning och beprövad erfarenhet får deltagarna pröva, ompröva samt utveckla sitt praktiska sätt att utöva ledarskap och management. “Utveckling kräver förflyttning och förflyttning kräver ledarskap.”

” Nytt för i år är att deltagarna får lära sig ännu mer kring ideellt och kommersiellt tänkande och olika logiker i samhället”, säger Johanna S:t Clair Renard, process- och projektledare samt ansvarig för Idrottens ledarskaps- och managementprogram.

För att kunna navigera och lotsa sin organisation till kloka beslut behövs en bred kunskapsbas kring vad forskningen säger kring ledarskap och organisering, vad ger faktiskt effekt? Deltagarna får möjlighet att ta del av många intressanta exempel på hur ledarskap i verkligheten, både från övriga deltagare i programmet samt externa föreläsare. Under det kommande programmet kommer deltagarna få möta ett 15-tal spännande chefer och forskare, bland annat Jenny Silfverstrand, VD för Svenska Hockeyligan (SHL).

 

”Jag vill vara med och berätta hur jag, utifrån mina erfarenheter, ser på hur det är att verka inom den engagerade idrottsvärlden. Att navigerar inom den ideella och samtidigt väldigt kommersiella idrotten och vad jag under mina nästan 20 år inom idrottsrörelsen lärt mig om ledarskap genom att ibland inte lyckas. Jag hoppas att något av det jag har upplevt, reflekterat och lärt mig av kan vara till nytta för någon annan”, säger Jenny Silfverstrand.

Programmet vänder sig till den som i sitt arbete eller uppdrag har ett strategiskt verksamhetsansvar och leder minst fyra personer i någon form. De du leder kan vara anställda, ideella eller en mix av båda. Ditt verksamhetsansvar kan vara både med och utan formellt/linjärt personalansvar. Ansökan är nu öppen och stänger den 31 augusti.

 

Praktiken omkullkastade allt

Att kombinera sina studier på Idrottskonsulentutbildningen med praktik är ett sätt för kursdeltagarna att både förbereda sig för den kommande karriären och inte minst vidga sina vyer.
”Jag var helt inställd på att jobba med fotboll. Men sen när jag kom in där så kände jag att allting vidgades lite. Det finns så mycket annat.” Marie Gunnarsson, studerande på Idrottskonsulentutbildningen på Bosön berättar som sin praktik inom ramen för sin utbildning.

Kursdeltagarna på den tvååriga Idrottskonsulentutbildningen 6 veckors praktik år 1 och 6 veckor år 2. Kursdeltagarna söker själva sin praktik kopplat till sina intressen och vad de vill utvecklas inom. Om någon behöver hjälp eller rådgivning i sitt sökande eller val stöttar idrottsfolkhögskolan självklart de studerande. Många gånger leder dessa två praktiktillfällen till ett framtida jobb och om inte garanterat värdefulla erfarenheter och ett breddat nätverk.

En del kursdeltagare är på samma ställe under en praktikperiod medan andra är på två ställen. Dennis Lennartsson var på Antidoping Sverige och på Idrottborgarrådet, Stockholm stad.

 

 

”Under min praktik kom jag i kontakt med Gerd Nyhem på Region Stockholm och nationell samordnare för 100% Ren Hård Träning. Initiativet kom ursprungligen från gymmen själva och realiserades 2007 och leds av STAD (Stockholm förebygger alkohol och drogproblem) med hjälp av projektbidrag från Folkhälsomyndigheten och bygger på utbildning av gympersonal samt samverkan med andra gym, polis och kommun. Nätverket bakom kallas PRODIS-Prevention av dopning i Sverige.” säger Dennis när han berättar om sin praktik på Antidoping Sverige.

Dennis rekommenderar gärna att precis som honom göra praktik på fler ställen och med olika längd. Utöver att det ger möjlighet till att få erfarenheter från fler verksamheter inom idrottsrörelsen blir det också enklare för mottagarna, det vill säga de som man gör praktiken hos.

”Då jag är intresserad av idrott och politik har det varit givande att, genom min praktik på mitt andra ställe Idrottsborgarrådet, få se på insidan hur det går till med fördelningen av stadens resurser, anläggningarna, satsningar på utsatta grupper, kontaktcenter, möten med specialidrottsförbund med mera. Det är mycket som görs trots hallbrist och missnöje”, säger Dennis.

 

Är du intresserad av en karriär inom idrottsrörelsen?

Skulle du vilja vara med och påverka idrottsrörelsen och jobba med att utveckla svensk idrott? Passa på att söka till Idrottskonsulentutbildningen? Ansökan stänger den 30 april.

 

Utveckling av barn- och ungdomsidrott på Bosön

Det pratas ofta om att barnen är vår framtid. Och de är minst lika viktiga nu. Att idrott är en viktig del vad det gäller utveckling av verksamheter för barn och ungdomar skriver många under på. Ett flertal kommer också att diskutera och kompetensutveckla sig om detta på Bosön den 30 och 31 mars.

I mars 2022 lanserar Riksidrottsförbundet uppdaterade riktlinjer för barn- och ungdomsidrott. Dessa blir basen och det konferensen ”Barn- och ungdomsidrott” på Bosön kommer utgå från. Konferensens fokus är aktuell forskning om idrottsliga utvecklingsmiljöer och programmet består av seminarier och föreläsningar där ett femtontal forskare presenterar sitt arbete. Konferensen ger även möjlighet till samtal och inblick i pågående och kommande utvecklingsarbete inom specialidrottsförbundens barn- och ungdomsverksamhet. Malin Träff är ansvarig för barn- och ungdomsidrott på Riksidrottsförbundet och för konferensens innehåll.

 

 

”Konferensen riktar sig till personer som arbetar med utveckling av barn- och ungdomsverksamhet på förbundsnivå. Alltså både till de som ansvarar för miljöer för de yngsta barnen och till dem som har fokus på elitinriktad verksamhet för ungdomar”, berättar Malin.

En av de medverkande forskarna är Tommy Lundberg. Han är docent i fysiologi vid Karolinska Institutet och bedriver forskning i träningsfysiologi med fokus på skelettmuskelns anpassning till träning. De senaste åren har Tommy intresserat sig för betydelsen av biologisk mognad inom idrotten. Tommy samarbetar både med Svenska Fotbollförbundet och Svenska Ishockeyförbundet i projekt som syftar till att kartlägga vilken betydelse som variation i biologisk mognad har för bland annat spelarutveckling, lagindelning och selektering.

 

 

Tommy, vad handlar din föreläsning om?

”Föreläsningen handlar om betydelsen av biologisk mognad för prestation och selektion i ungdomsidrott. Jag kommer även att ta upp konceptet bio-banding som är en strategi där man grupperar idrottare baserat på biologisk mognad i stället för traditionell åldersindelning.”

 Varför är det relevant för barn- och ungdomsidrott?

”Den stora variationen i biologisk mognad mellan individer som är lika gamla kronologiskt kan skapa en hel del problem under ungdomsåren, inte minst i samband med puberteten. Idrottare som mognar tidigt har en prestationsfördel vilket gör att de gynnas vid till exempel uttagningar/selektion, framför allt i åldern 13–15 år. Att öka medvetenheten om detta samt ge verktyg för hur man bättre kan beakta variation i mognadsgrad i sin verksamhet kan ge en bättre idrottsutbildning för våra ungdomar.”

Konferensen är en två dagar lång mötesplats och en möjlighet till kompetensutveckling för personer som arbetar med att utveckla svensk barn- och ungdomsidrott.

 

Functional Fitness för ungdomar

Träning där hela kroppen får arbeta i varierande rörelser och övningar. Allt under ledning av Bosöns duktiga duktiga instruktörer som både inspirerar och instruerar. Bosön startar gruppträning i Functional Fitness för ungdomar i åldern 11-15 år.

I Bosöns fina träningsrigg i Framgångshallen kommer ungdomarna, två gånger i veckan, under våren träna tillsammans med Bosöns instruktörer. Under passen tränas styrka, uthållighet, balans och koordination.

Begränsat antal platser – först till kvarn!

Tider

  • Torsdagar: 18.00-19.00
  • Söndagar: 18.00-19.00
  • träningarna pågår fram till jul

Vissa uppehåll i samband med högtider – mer information får man från tränaren.

Pris

  • 2995 kronor

Anmälan sker via e-post till receptionen för idrottshallarna. Se länk nedan.

 

Stipendium för ledarskapsutveckling

Längtar du efter att öka din egen kompetens- och prestationsutveckling i en stödjande och energisk miljö och samtidigt ha tid för reflektion? Är kostnaden ett hinder för dig? Sök då ett av våra tre stipendier för deltagande i Idrottens ledarskaps- och managementprogram 2022/2023!

Tack vare samarbete med Arbetsgivaralliansen har du som chef eller ledare i ett specialidrottsförbund möjlighet att söka stipendium för Idrottens ledarskaps- och managementprogram. Stipendiet syftar till att skapa ett ännu mer inkluderande ledarskapsprogram och därmed ge förutsättningar för en än mer inkluderande idrottsrörelse. Genom att sänka den ekonomiska tröskeln hoppas vi kunna öppna upp för att fler strategiska ledare ska få förutsättningar att både utmanas och stärkas i sin ledarroll.

Johanna S:t Clair Renard är process- och projektledare samt ansvarig för Idrottens ledarskaps- och managementprogram på Bosön. Hon har tillsammans med Arbetsgivaralliansen arbetat fram denna möjlighet till stipendium, som är en nyhet för detta år.

”Arbetsgivaralliansen samarbetar tillsammans med idrottsrörelsen för att synliggöra och stärka arbetsgivarrollen samt att bli mer kända inom idrotten”, säger Johanna.

 

 

Programmet vänder sig till dig som i ditt arbete eller uppdrag har ett strategiskt verksamhetsansvar där du leder andra i någon form. De du leder kan vara anställda, ideella eller en mix av båda. Ditt verksamhetsansvar kan vara både med och utan formellt/linjärt personalansvar.

Stipendiet är på 22 000 kronor och innebär att den som beviljas det betalar en subventionerad deltagaravgift på 12 000 kronor. Stipendiet är personligt och kan bara användas till deltagande i Idrottens ledarskaps- och managementprogram 2022/2023. Maximalt tre stipendier kan beviljas och utses av en styrgrupp.

Johanna, vem kan söka detta stipendium?

”Först och främst måste du uppfylla kriterierna för att kunna söka till Idrottens ledarskaps- och managementprogram. Det vänder sig till dig som i ditt arbete eller uppdrag har ett strategiskt verksamhetsansvar där du leder andra i någon form. De du leder kan vara anställda, ideella eller en mix av båda. Ditt verksamhetsansvar kan vara både med och utan formellt/linjärt personalansvar. Inom ramen för programmet använder vi ett standardiserat feedbackunderlag, där de som du leder ger dig återkoppling på ditt sätt att leda. En förutsättning för att delta är därför att du genom ditt ledarskap påverkar minst fyra personer. Vad det sedan gäller stipendiet så riktar sig det till specialidrottsförbund och i urvalsprocessen kommer ekonomiskt svagare specialidrottsförbund att prioriteras.”

 

Vill du ansöka om stipendium?

Ansökan till stipendiet har öppnat och den stänger den 15 maj. Läs mer och ansök via länk nedan.

 

Drömmer du om en karriär inom idrottsrörelsen?

Är du aktiv och gillar att kombinera teori och praktik? Är du intresserad av utvecklingen och framtiden för svensk idrott och föreningslivet? Skulle du vilja vara med och bidra samt påverka? Idrottskonsulentutbildningen öppnar många dörrar.

Vi fick tillfälle att byta några ord med Malin och Calle. De studerar sitt andra år på Idrottskonsulentutbildningen på Bosön. Ta del av varför de valde att studera här och vad de har för planer inför framtiden.

Malin, kan du berätta lite om vem du är?

”Absolut! Jag heter som sagt var Malin. Är 31 år gammal och bor i Solna med min sambo och vår dotter på 2,5 år. I grunden är jag fotbollsspelare. Spelade i 20 år innan jag la skorna på hyllan i samband med att jag blev gravid. Numera är jag en så kallad ”crossfittare”. Har nu tränat crossfit i cirka 6 år och coachat inom det i ungefär 4 år nu.”

Varför har du valt att studera på Idrottskonsulentutbildningen på Bosön?

”Jag har under många år jobbat som personlig tränare, gruppinstruktör och allting som hör till det. Jag valde att studera på Idrottskonsulentutbildningen för att lära mig den andra sidan av idrotten, den administrativa, att lära mig allting bakom svensk idrott. Den praktiska delen har jag sedan tidigare genom andra utbildningar.”

Vad är det bästa med Bosön och Idrottskonsulentutbildningen?

”Det bästa med Bosön är att det verkligen är idrottens ”Mekka”. Här finns kontakter, erfarenhet och vill man lära sig om svensk idrott är det här man ska gå! Idrottskonsulentutbildningen lär ut allting man behöver veta. Och de ger mig mycket eget ansvar att lära sig, det gillar jag!”

Vad har du för planer efter utbildningen?

”Jag hoppas på ett jobb i en ganska stor organisation. Där jag får jobba både pedagogiskt och utvecklas i min ledarroll. Jag behåller gärna den praktiska delen också :-)”

 

 

Calle, kan även du berätta lite om dig?

”Calle Forsman här! 34 år gammal och blir bara bättre med åren…  Jag är en glad, passionerad och engagerad individ. Har mina aktiva ”idrottsrötter” i flera bollsporter men framför allt fotboll, både på elitnivå samt som motion. Men jag är öppen och ger mig gärna in på den idrott som presenteras, då jag gillar utmaningar både som utövare och ledare.”

Varför har du valt att studera på Idrottskonsulentutbildningen på Bosön?

”Allt började med goda rykten och referenser från nära vänner och släkt. Men den största anledningen är att jag vill arbeta med något som jag älskar samt göra skillnaden för något större än mig själv.”

Vad är det bästa med Bosön och Idrottskonsulentutbildningen?

”Var börjar man? Det finns fler saker att nämna, men lyfter fram själva platsen Bosön samt den jargong som genomsyrar faciliteterna, klassrummet och framför allt lärarkåren som håller hög klass. Då det märkts direkt att de bryr sig.”

Vad har du för planer efter utbildningen?

”Inget är klart ännu! Men som tidigare sagt, har jag ambition att nyttja idrottens plattform för att göra skillnad.”

 

 

 

Studie kring att förutse ökad risk för skada hos en idrottare.

Är det möjligt att med hjälp av ett eller fler screeningtest förutse ökad risk för skada hos en idrottare? Finns det några samband mellan dessa screeningtest, andra psykosociala samt hormonella faktorer och tidigare skador. John Ressman på Bosön genomför just nu en större forskningsstudie som bland annat belyser dessa frågor.

Akuta och överbelastningsskador är vanliga inom idrott och många idrottare lider av problem som smärta och nedsatt funktion. Kunskap om hur en idrottare kan förebygga skador är därför ett viktigt område både för aktiva och tränare. John Ressman, fysioterapeut på Bosöns idrottsmedicinska klinik och forskare på Karolinska Institutet har valt att döpa sin avhandling till ”The Single Leg Squat in clinical testing. Aspects of validity and reliability.” En fördjupad studie i hur vi kan tolka resultatet och bedömningen av ett funktionell rörelsetest, en enbensnigning eller ett Single Leg Squat-test (SLS-test) som det heter på engelska.

Visuell bedömning av rörelsekvalitet är en vanlig metod för att bedöma och utvärdera patienter eller idrottare. SLS-testet ingår till exempel i Bosöns 9+ Screening batteri. Resultatet av ett SLS-test omfattar många olika faktorer och ett dåligt utfört test har associerats med bland annat minskad fotledsrörlighet och minskad styrka i sätets muskulatur. Eftersom bedömningen är subjektiv till sin natur kan det vara svårt att nå acceptabla nivåer av tillförlitlighet och validitet.

John har arbetat med fotbollslag i över 25 år och startade med rörelseanalystester och screening redan i början av 2000-talet i syfte att identifiera svaga länkar och dåliga rörelsemönster och på detta sätt kunna förebygga skador.

”Jag snöade in lite extra mycket på SLS-testet. ”Och eftersom jag jobbat mycket med herrfotboll och det inte gjorts lika mycket forskning på damidrotten så valde jag att fokusera på denna grupp i min studie. Resultatet och kunskaperna är däremot tänkta att vara applicerbart på alla idrotter oavsett kön.” säger John.

Forskningen bygger på att utreda olika aspekter av reliabilitet och validitet. Reliabilitet handlar om hur väl vi kan bedöma testet från gång till gång. Kan vi göra det likadant? Validitet ställer frågan om vi mäter det vi avser att mäta. Det vill säga kan vi som kliniker utifrån testet bedöma på samma sätt och vad är det vi mäter?

Johns forskning omfattar fyra delstudier, där tre studier handlar om reliabilitet och en studie om validitet. Riksidrottsförbundet har via elitidrottsstödet bidragit med vissa medel för studien. Vad det gäller reliabilitet så genomfördes en av delstudierna på Bosöns idrottsmedicinska klinik. Ett flertal av fysioterapeuterna/sjukgymnasterna genomförde testerna med syfte att utvärdera om de genomförde bedömningen på samma sätt.