Kategori: Nyheter

Bosöns Idrottskonsulentutbildning – för dig som vill utveckla och jobba med svensk idrott

Idrottskonsulentutbildningen är en tvåårig eftergymnasial utbildning och vänder sig till dig som vill arbeta med organisationsutveckling inom idrotten. 

Tidigare studerande återfinns i en rad olika roller inom svensk idrottsrörelse, exempelvis:

  • Generalsekreterare
  • Sportchef
  • Verksamhetsutvecklare
  • Klubbchef
  • Idrottsutvecklare
  • Evenemangsansvarig

Kursansvarig, Michael Brobeck berättar att cirka 75% av kursdeltagarna går vidare till anställning direkt efter avslutad utbildning.

Malin Wihlforsén – tävlings- och anläggningsadministratör på Svenska Ishockeyförbundet

Malin Wihlforsén gick ut Idrottskonsulentutbildningen 2022 och arbetar som tävlings- och anläggningsadministratör på Svenska Ishockeyförbundet. 

Malin ser flera färdigheter från Bosön som hon tar med sig i sitt dagliga arbete och nämner bland annat: 

  • Process- och projektledning
  • Marknadsföring
  • Idrottsekonomi

”Jag tycker utbildningen är relevant om man vill arbeta administrativt inom idrotten. Jag fick lära mig mer om själva maskineriet bakom idrotten, bortom själva utövandet.”

Malin lyfter även fram den lärmiljö som genomsyrar Idrottskonsulentutbildningen. Ett lärande som i hög grad vilar på erfarenhetsutbyte, eget ansvarstagande och aktivt nätverkande.

Mohammed AL Grety – idrottskonsulent i RF-SISU

Mohammed AL Grety, arbetar som idrottskonsulent i RF-SISU distriktet Västra Götaland och deltog i samma årskull som Malin.

Mohammed ser också att utbildningen gav honom färdigheter för att ge sig ut på arbetsmarknaden inom svensk idrott och nämner att han idag är bättre på att planera och strukturera sin arbetstillvaro liksom att kunskaper i processledning och bokföring från Bosön är viktiga för att kunna klara av det löpande arbetet.

För Mohammed var utbildningen en vändpunkt. 

”Jag fick med mig livstidskompetens. Lärarna litade på mig, de tittar på människan”, säger Mohammed.

Fredrik Haraldson – generalsekreterare på SWE3

Fredrik Haraldson arbetar som generalsekreterare på SWE3, specialidrottsförbundet för amerikansk fotboll, flaggfotboll och landhockey.

Fredrik gick ut Idrottskonsulentutbildningen 2008, en utbildning som han kombinerade med en elitidrottssatsning. I Fredrik falls var blandningen av studier och elitidrott en perfekt kombination där idrottsfolkhögskolan visade stor flexibilitet och förståelse för hur studier kan genomföras parallellt med en elitsatsning.

Likt Malin och Mohammed lyfter han fram Bosön som en plats där individen får växa och ta ansvar för sitt eget lärande. 

”Jag växte ordentligt och insåg vad jag vill göra i livet”, säger Fredrik.

 

Anmälan stänger 12 maj

Idrottskonsulentutbildningen börjar 21 augusti och anmälan till utbildningen stänger 12 maj. För dig som är nyfiken arrangeras en besöksdag 5 maj.

Utforska Bosöns Idrottskonsulentutbildning

Ett mentorskap som utvecklar ditt ledarskap inom idrott

Idrottens Mentorprogram är ett samarbete mellan Bosön, Riksidrottsförbundets Utvecklingscentrum, SISU Idrottsutbildarna och Arbetsgivaralliansen. Programmet sker över åtta månader och vänder sig till ledare och chefer inom idrott men också andra delar av civilsamhället. Deltagarna träffas över en inledande heldag i oktober och en avslutande heldag i maj, däremellan sker en digital träff där deltagarna (adepterna) utbyter erfarenheter och utvärderar sina mål. Mentor- och adeptpar träffas regelbundet mellan oktober och maj.

Peter Hodor, generalsekreterare på Svenska Bowlingförbundet gick programmet 2021-2022 och ser en tydlig utveckling i sitt ledarskap:

”Att ha en mentor stärkte mitt självförtroende, jag fick tillgång till ett bollplank där jag kunde testa olika idéer och perspektiv”

Peter påpekar att det för honom var viktigt att mentorn var en person som var mer erfaren än han själv men som inte gav alla svaren.

”Det blir lätt att man direkt söker svaren. Min mentor lät mig resonera mig fram till mina egna slutsatser”

Anna Lögdberg, tävlingschef på Svenska Fotbollförbundet gick samma program som Peter. Anna säger:

”Jag är supernöjd, min mentor förstod snabbt min arbetssituation och vi har fortfarande kontakt”

Anna ser flera bestående värden som Mentorprogrammet utvecklat i hennes ledarskap och nämner förmågan att ta de svåra samtalen eller att som chef navigera i en organisation med såväl förtroendevalda, ideella och anställda.

Vikten av vilja, öppenhet och förberedelse i mentorprogrammet.

Både Peter och Anna lyfter fram vikten av att man som adept har en vilja och ett driv att utvecklas men även att adepten vågar blotta sig i samtalen med sin mentor. Samtidigt ställs samma krav på mentorn att vara öppen och inlyssnande för att det ska skapas ett trygg rum. Bägge påpekar betydelsen av förberedelse och ansvar för att man som adept ska ut få ut maximalt av Mentorprogrammet.

”Jag gillade att jag som adept fick ta ansvar för min egen utveckling” tillägger Anna.

Såväl Anna som Peter menar att det var väl investerad tid att gå programmet där deras mentorer lyssnade, återkopplade på vad de hörde och pendlade mellan en rådgivande och coachande roll. Det underlättade för Peter och Anna att fatta beslut i sitt ledarskap.

”Det kändes lyxigt att gå programmet och regelbundet få samtala med en senior ledare” säger Peter.

Ansökningen är öppen!

Idrottens Mentorprogram startar den 4 oktober 2023 och avslutas 21 maj 2024. Samtliga mentorer har en längre chefsledarerfarenhet från civilsamhället, i flera fall från idrotten men också från andra organisationer inom den ideella sektorn. Programmet vänder sig till redan verksamma ledare och chefer. Ansökan är öppen och stänger i mitten av maj. Därefter sker en matchning av adept och mentor utifrån de behov som adepten har uttryckt i relation till de erfarenheter som finns hos mentorerna.

Ansök här

 

 


 

En utbildning som möjliggör en framtida idrottskarriär på elitnivå

Elitidrottsutbildningen har funnits i två år och över 20 personer går den andra upplagan som arrangeras av Riksidrottsförbundet via Bosön Idrottsfolkhögskola och elitidrottsavdelningen på Riksidrottsförbundet.
Deltagarna har en avslutad gymnasieutbildning på Riksidrottsgymnasium (RIG) eller Nationell idrottsutbildning (NIU) och bedriver sin idrott på elitnivå.
”Vi skapar en brygga för individen att ta nästa steg i sin idrottskarriär” säger Mikael Wallsbeck, kursansvarig för Elitidrottsutbildningen.

I utbildningen får deltagarna stöd i att lägga upp sin träning rätt sätt, råd gällande kosthållning samt tar del av såväl idrottsmedicinsk- som idrottspsykologisk rådgivning. Vid sidan av detta läggs stor vikt på det sociala stödet och det nätverk som individen behöver för att kunna prestera på topp. Flera olika idrotter finns representerade bland årets deltagare, bland annat: cykling, kanot, konståkning, boxning, fotboll, ishockey och friidrott.

Folkbildning genomsyrar hela utbildningen, fokus ligger på individen och gruppen samt att deltagarna själv ska kunna ta ansvar för sitt eget träningsupplägg, tävlande och återhämtning. Allt i syfte att individen blir en hållbar idrottare.

”Det är du som sitter bakom ratten. Det skapar en inre tillfredsställelse” säger Mikael Wallsbeck.
Linus Backlund, deltagare på utbildningen bekräftar den stora fördelen med att gå en folkhögskoleutbildning där lärandet sker i dialog med deltagarna och med en tonvikt på utveckla såväl prestation som person.
”Vi är med och styr utbildningen såväl gällande djup och innehåll” säger Linus.

Förutsättningar för en framgångsrik idrottskarriär

Den unika miljön på Bosön, Riksidrottsförbundets Utvecklingscentrum, är förutsättning för en framgångsrik utbildning. Kombination av boende på Campus, gemensamma måltider i matsalen samt tillgång till idrottsmedicin, träningsytor och det idrottsfysiologiska labbet ger en god grund för en framtida idrottskarriär.

Linus Backlund berättar att han haft en återkommande problematik med skador, något som idag är betydligt bättre utifrån tillgång till kost-och träningsrådgivning samt fysioterapi. Han menar att utbildningen givit honom en bredare kunskap om kroppen och bättre träningsflyt vilket gjort det lättare att undvika skador.

Såväl Mikael som Linus understryker vikten av att se till hela människan och inte bara idrottaren för att nå framtida prestationer.
”Det bästa för dina prestationer kanske inte är extra pass i gymmet utan att vårda dina nätverk och gå med kompisen på bio” påpekar Mikael.

Varför ska den intresserade ansöka till Elitidrottsutbildningen? Linus Backlund anger tre skäl:

1. Möjligheten att ta sin idrottskarriär till nästa nivå
2. Få träffa andra idrottare med motsvarande mål och ambitioner
3. Att få tillgång till allt det som Bosön erbjuder

”Det är ett väldigt fint stöd vi har från både Riksidrottsförbundet och Bosön” tillägger Linus
Ansökan till den tredje omgången av utbildningen är öppen och stänger 12 maj. Utbildningen som är på heltid sträcker sig över ett år med början i slutet av augusti 2023.

Vad är löparknä och hur kan du förebygga?

Våren börjar vakna till liv och det spritter kanske lite extra i benen på många vilket är härligt. Men det är inte härligt om det också gör ont.

”Visst gör det ont när knoppar brister. Varför skulle annars våren tveka?”, skriver författaren Karin Boye. Våren står för dörren och lusten att springa ökar för många. Några testar kanske löpning för första gången, andra kan ha sprungit i flera år. Oavsett nivå, erfarenhet och rutin på löpning så springer de flesta detta för att må bra, de gillar det och vill få positiva effekter på välmående eller kanske resultat i sin prestation. Man vill inte få ont i knät.

”Löparknä, eller Iliotibialbandssyndrom som det heter i medicinska termer, drabbar oftare löpare jämfört med andra idrotter, därav namnet. Den vanligaste orsaken till löparknä är överbelastning och symtomen kommer vanligtvis efter en stunds löpning,” säger Linda Nilsson, fysioterapeut på Bosön.

Löparknä kallas ibland även långdistansknä då det ofta är långdistanslöpning som orsakar en överbelastning med smärta på utsidan av knät som följd. Smärtan kan minska eller förvinna om du slutar att springa, men kommer vanligtvis tillbaka när du börjar igen.

 


 

Hjälp och behandling

Om du drabbats av löparknä finns det hjälp. En fysioterapeut/sjukgymnast kan båda ställa diagnos samt ge dig en plan på lämplig behandling.  Men än bättre är att förebygga risken för att drabbas av löparknä. Ta del av råd och tips från Linda!
 

 
 

Allmän kurs på Bosön är Lucas väg mot högskolestudier

Behöver du komplettera dina gymnasiebetyg samt har idrott och hälsa som ett stort intresse? Då kan Allmän kurs Idrott på Bosön vara något för dig. Precis som för Luca.

”För tillfället läser jag Allmän kurs  Idrott på Bosön idrottsfolkhögskola då jag saknade behörighet för att kunna söka vidare till högskola/universitet. Jag har studerat det treåriga El- och energiprogrammet på Åva gymnasium i Täby. Halvvägs genom gymnasiet kände jag att detta inte var något jag ville hålla på med i framtiden och efter gymnasiet saknade jag behörighet för att söka vidare till högskola/universitet. ”

Luca Franzi är en 25-åring som bor Vallentuna. Fotboll både är och har varit en viktig del av hans liv. Utöver att studera på Bosön Idrottsfolkhögskola spelar han fotboll i Vallentuna BK och tycker fotboll är roligare än någonsin just nu.

 

 

På Bosön Idrottsfolkhögskola har du möjlighet, att som Luca, läsa in grundläggande behörighet för högskolestudier, både på plats på Bosön samt på distans.  Utöver detta kan man även läsa in särskild behörighet i bland annat matematik och naturkunskap. Du har också möjlighet att få behörighet i Idrott och hälsa 1 och 2.

”Jag såg på Facebook att Bosön har en folkhögskola som kan ge behörighet att söka vidare till högskola/universitet. I stället för att plugga på distans eller via Komvux så kunde Bosön erbjuda undervisning på plats och jag kände på en gång att det var något jag ville söka till. Bosön erbjuder också grymma faciliteter och miljö när det kommer till träning. Bosön har bra utrymme och bra verktyg för dig som vill utvecklas och som satsar på din träning eller idrott,” berättar Luca.

Deltagarna på Bosön Idrottsfolkhögskola har tillgång till hela träningsanläggningen på Bosön med bland annat ett stort gym och en fullstor inomhusfotbollsplan. Mycket idrott står på schemat på Bosön idrottsfolkhögskolas Allmän kurs.

”Ett ämne som jag har trivts med är historia. Jag tycker det är intressant och om man har en bra lärare som gör historielektionerna intressanta och som är lyhörd så blir det extra roligt att lyssna på”, säger Luca. Mina framtidsplaner nu efter sommaren är att komma in till högskola/universitet. Jag har sökt till brandman, idrottslärare och fysioterapeut så jag håller tummarna för att allt ska gå bra” avslutar han. 

Vi önskar Luca lycka till med sina studier och framtida karriär.

 

Noah studerar för en karriär som fystränare

Tränarutbildningen ger dig kompetens att leda och inspirera människor till hälsofrämjande fysisk aktivitet, till prestationsoptimering och ett holistiskt förhållningssätt. 

”Planen är att etablera mig som fystränare! Ska bli grymt kul nu efter den här tiden med all ny erfarenhet från Bosön.”

Noah Hjort är en 21 åring som är uppväxt i södra Stockholm. Han jobbar redan idag som som fystränare för en hockeyförening i Tumba och planen är att än mer etablera sig inom yrket. Tränarutbildningen är ett steg på vägen.

Bosöns Tränarutbildningen är en ettårig eftergymnasial utbildning. Utbildningen ger deltagarna grundläggande kunskaper om fysiska, psykiska, sociala och idrottsliga faktorer som påverkar vår hälsa och vår idrottsliga prestation. Under utbildningen varvar man teori och praktik i en unik miljö. Baserat på den forskning som råder och kunniga pedagoger får man med sig värdefull kunskap och nya perspektiv inom bland annat ledarskap, tränarskap, träningslära, idrottspsykologi, livslångt idrottande och idrottsnutrition.

”Jag tycker det har varit väldigt kul att lära mig mer om kroppen. Det har gjort mig säkrare i min roll. Vi ska börja med testlära nu vilket verkligen ser fram emot”, säger Noah.

 

 

I årets omgång av Tränarutbildningen deltar ett 20-tal personer. Några kommer direkt från gymnasiet men de flesta har jobbat några år innan de sökte sig till Bosöns Tränarutbildning. Och från att utbildningen för några år sedan nästan enbart hade killar som kursdeltagare är nu mer eller mindre hälften av deltagarna tjejer.

”Det som intresserade mig till att söka tränarutbildningen var alla kurser man läser. Jag såg en möjlighet att verkligen skapa en ordentlig grund att stå på inför framtiden i min roll som tränare. Den närmaste tiden ser jag mig själv jobba inom föreningar, men målet är att utveckla mitt bolag för att mest jobba med individuella idrottare . Jag vill jobba med att utbilda atleter, oavsett sport egentligen,” berättar Noah.

 

Är du intresserad av Tränarutbildningen?

Vill du arbeta som tränare inom idrottsrörelsen? Med livslång hälsosam träning och/eller som tränare med prestationsutveckling oavsett ålder och idrott. Passa på att söka till Tränarutbildningen? Sista ansökningsdag är den 30 april.

 

Utvecklas som individ och vässa ditt ledarskap

Vill du utvecklas som individ och vässa ditt ledarskap? Är du beredd att likt en elitidrottare träna och utmanas för att kunna ta komplexa beslut? Ansök till Idrottens ledarskaps- och managementprogram 2022/2023.

Idrottens ledarskaps- och managementprogram (ILM) är ett skräddarsytt program för dig som är chef eller förtroendevald med ett strategiskt verksamhetsansvar där du leder andra. Programmet fokuserar på ledarskap både för organisation, grupp och individ. Mot bakgrund av forskning och beprövad erfarenhet får deltagarna pröva, ompröva samt utveckla sitt praktiska sätt att utöva ledarskap och management. “Utveckling kräver förflyttning och förflyttning kräver ledarskap.”

” Nytt för i år är att deltagarna får lära sig ännu mer kring ideellt och kommersiellt tänkande och olika logiker i samhället”, säger Johanna S:t Clair Renard, process- och projektledare samt ansvarig för Idrottens ledarskaps- och managementprogram.

För att kunna navigera och lotsa sin organisation till kloka beslut behövs en bred kunskapsbas kring vad forskningen säger kring ledarskap och organisering, vad ger faktiskt effekt? Deltagarna får möjlighet att ta del av många intressanta exempel på hur ledarskap i verkligheten, både från övriga deltagare i programmet samt externa föreläsare. Under det kommande programmet kommer deltagarna få möta ett 15-tal spännande chefer och forskare, bland annat Jenny Silfverstrand, VD för Svenska Hockeyligan (SHL).

 

”Jag vill vara med och berätta hur jag, utifrån mina erfarenheter, ser på hur det är att verka inom den engagerade idrottsvärlden. Att navigerar inom den ideella och samtidigt väldigt kommersiella idrotten och vad jag under mina nästan 20 år inom idrottsrörelsen lärt mig om ledarskap genom att ibland inte lyckas. Jag hoppas att något av det jag har upplevt, reflekterat och lärt mig av kan vara till nytta för någon annan”, säger Jenny Silfverstrand.

Programmet vänder sig till den som i sitt arbete eller uppdrag har ett strategiskt verksamhetsansvar och leder minst fyra personer i någon form. De du leder kan vara anställda, ideella eller en mix av båda. Ditt verksamhetsansvar kan vara både med och utan formellt/linjärt personalansvar. Ansökan är nu öppen och stänger den 31 augusti.

 

Praktiken omkullkastade allt

Att kombinera sina studier på Idrottskonsulentutbildningen med praktik är ett sätt för kursdeltagarna att både förbereda sig för den kommande karriären och inte minst vidga sina vyer.
”Jag var helt inställd på att jobba med fotboll. Men sen när jag kom in där så kände jag att allting vidgades lite. Det finns så mycket annat.” Marie Gunnarsson, studerande på Idrottskonsulentutbildningen på Bosön berättar som sin praktik inom ramen för sin utbildning.

Kursdeltagarna på den tvååriga Idrottskonsulentutbildningen 6 veckors praktik år 1 och 6 veckor år 2. Kursdeltagarna söker själva sin praktik kopplat till sina intressen och vad de vill utvecklas inom. Om någon behöver hjälp eller rådgivning i sitt sökande eller val stöttar idrottsfolkhögskolan självklart de studerande. Många gånger leder dessa två praktiktillfällen till ett framtida jobb och om inte garanterat värdefulla erfarenheter och ett breddat nätverk.

En del kursdeltagare är på samma ställe under en praktikperiod medan andra är på två ställen. Dennis Lennartsson var på Antidoping Sverige och på Idrottborgarrådet, Stockholm stad.

 

 

”Under min praktik kom jag i kontakt med Gerd Nyhem på Region Stockholm och nationell samordnare för 100% Ren Hård Träning. Initiativet kom ursprungligen från gymmen själva och realiserades 2007 och leds av STAD (Stockholm förebygger alkohol och drogproblem) med hjälp av projektbidrag från Folkhälsomyndigheten och bygger på utbildning av gympersonal samt samverkan med andra gym, polis och kommun. Nätverket bakom kallas PRODIS-Prevention av dopning i Sverige.” säger Dennis när han berättar om sin praktik på Antidoping Sverige.

Dennis rekommenderar gärna att precis som honom göra praktik på fler ställen och med olika längd. Utöver att det ger möjlighet till att få erfarenheter från fler verksamheter inom idrottsrörelsen blir det också enklare för mottagarna, det vill säga de som man gör praktiken hos.

”Då jag är intresserad av idrott och politik har det varit givande att, genom min praktik på mitt andra ställe Idrottsborgarrådet, få se på insidan hur det går till med fördelningen av stadens resurser, anläggningarna, satsningar på utsatta grupper, kontaktcenter, möten med specialidrottsförbund med mera. Det är mycket som görs trots hallbrist och missnöje”, säger Dennis.

 

Är du intresserad av en karriär inom idrottsrörelsen?

Skulle du vilja vara med och påverka idrottsrörelsen och jobba med att utveckla svensk idrott? Passa på att söka till Idrottskonsulentutbildningen? Ansökan stänger den 30 april.

 

Utveckling av barn- och ungdomsidrott på Bosön

Det pratas ofta om att barnen är vår framtid. Och de är minst lika viktiga nu. Att idrott är en viktig del vad det gäller utveckling av verksamheter för barn och ungdomar skriver många under på. Ett flertal kommer också att diskutera och kompetensutveckla sig om detta på Bosön den 30 och 31 mars.

I mars 2022 lanserar Riksidrottsförbundet uppdaterade riktlinjer för barn- och ungdomsidrott. Dessa blir basen och det konferensen ”Barn- och ungdomsidrott” på Bosön kommer utgå från. Konferensens fokus är aktuell forskning om idrottsliga utvecklingsmiljöer och programmet består av seminarier och föreläsningar där ett femtontal forskare presenterar sitt arbete. Konferensen ger även möjlighet till samtal och inblick i pågående och kommande utvecklingsarbete inom specialidrottsförbundens barn- och ungdomsverksamhet. Malin Träff är ansvarig för barn- och ungdomsidrott på Riksidrottsförbundet och för konferensens innehåll.

 

 

”Konferensen riktar sig till personer som arbetar med utveckling av barn- och ungdomsverksamhet på förbundsnivå. Alltså både till de som ansvarar för miljöer för de yngsta barnen och till dem som har fokus på elitinriktad verksamhet för ungdomar”, berättar Malin.

En av de medverkande forskarna är Tommy Lundberg. Han är docent i fysiologi vid Karolinska Institutet och bedriver forskning i träningsfysiologi med fokus på skelettmuskelns anpassning till träning. De senaste åren har Tommy intresserat sig för betydelsen av biologisk mognad inom idrotten. Tommy samarbetar både med Svenska Fotbollförbundet och Svenska Ishockeyförbundet i projekt som syftar till att kartlägga vilken betydelse som variation i biologisk mognad har för bland annat spelarutveckling, lagindelning och selektering.

 

 

Tommy, vad handlar din föreläsning om?

”Föreläsningen handlar om betydelsen av biologisk mognad för prestation och selektion i ungdomsidrott. Jag kommer även att ta upp konceptet bio-banding som är en strategi där man grupperar idrottare baserat på biologisk mognad i stället för traditionell åldersindelning.”

 Varför är det relevant för barn- och ungdomsidrott?

”Den stora variationen i biologisk mognad mellan individer som är lika gamla kronologiskt kan skapa en hel del problem under ungdomsåren, inte minst i samband med puberteten. Idrottare som mognar tidigt har en prestationsfördel vilket gör att de gynnas vid till exempel uttagningar/selektion, framför allt i åldern 13–15 år. Att öka medvetenheten om detta samt ge verktyg för hur man bättre kan beakta variation i mognadsgrad i sin verksamhet kan ge en bättre idrottsutbildning för våra ungdomar.”

Konferensen är en två dagar lång mötesplats och en möjlighet till kompetensutveckling för personer som arbetar med att utveckla svensk barn- och ungdomsidrott.

 

Functional Fitness för ungdomar

Träning där hela kroppen får arbeta i varierande rörelser och övningar. Allt under ledning av Bosöns duktiga instruktörer som både inspirerar och instruerar. Bosön startar gruppträning i Functional Fitness för ungdomar i åldern 11-15 år.

I Bosöns fina träningsanläggning i Framgångshallen kommer ungdomarna, två gånger i veckan, under våren träna tillsammans med Bosöns instruktörer. Under passen tränas styrka, uthållighet, balans och koordination.

Begränsat antal platser – först till kvarn!

Tider

  • Torsdagar: 18.00-19.00
  • Söndagar: 18.00-19.00
  • träningarna pågår fram till 11 juni

Med uppehåll för sportlov och påsklov.

Pris

  • 2995 kronor

Anmälan sker via e-post till receptionen för idrottshallarna. Se länk nedan.