Idrottspsykologi för prestation och hälsa för landslagsaktiva idrottare
Syfte
I kursen kommer du att få kunskap om olika idrottspsykologiska ämnen som kan hjälpa dig att optimera prestation och hälsa. Med hjälp av teori, praktiska övningar och diskussioner kommer du att få lära sig mer och få verktyg som du kan använda dig av under din idrottskarriär. Kursen grundar sig i metoderna Kognitiv beteendeterapi (KBT) och Acceptance Commitment Therapy (ACT) som är det arbetssätt som både Riksidrottsförbundet och andra idrottsorganisationer baserar det idrottspsykologiska arbetet på.
Vem är utbildningen för?
Kursen riktar sig till landslagsaktiva (junior eller senior). Deltagarantalet är begränsat till 20 personer. Vid färre än 12 deltagare meddelas senast två veckor innan första träffen att kursen inte kommer att arrangeras.
Det här får du
Följande steg kommer att genomföras (se en mer ingående beskrivning av stegen längre ner under rubriken övrig information)
1. Baskunskaper
2. Motivation
3. Koncentration
4. Nervositet
Upplägg
Kursen består av 4 träffar som sker digitalt, dvs du kan koppla upp dig där du befinner dig. Varje kurstillfällen är 2 timmar (inkl. paus).
Datum: Tisdagar 21/2, 7/3, 21/3, 4/4
Tid: kl. 16.00 – 18.00
Du anmäler dig till en av kurserna längre ned. Obs! det går inte att kombinera/byta ut dagar under kursen.
Kursmaterial
Under kursens gång kommer deltagarna få ut arbetsblad för att jobba med.
En överblick över de ämnen som jobbas med under kursen finns på hemsidan www.idrottspsykologi.rf.se, och kursledaren kommer regelbunden hänvisa till innehåll på hemsidan och uppmuntra deltagarna att fördjupa eller repetera innehåll där.
Viktig information inför kursen
Aktivt deltagande önskas i kursen. Deltagarna ska befinna sig på en ostörd plats och ha möjlighet för full uppmärksamhet under kursens tillfällen. Deltagarna är uppmanade att koppla upp sig via en dator då en större skärm kommer underlätta deltagandet. Datorn måste ha mikrofon och webbkamera. Du som anmäler dig ska kunna delta vid samtliga fyra tillfällen. Zoom-länken kommer du få någon dag innan kursstart.
Utbildningsanordnare
Riksidrottsförbundet
Fakta
Datum och tid:
Undervisningstid:
Kontaktperson
Ansökan och antagningskrav
Behöver jag några förkunskaper?
Nej.
Anmälan
Tisdagar
21/2, 7/3, 21/3 och 4/4
kl. 16.00 – 18.00
Anmäl dig här
Obs! det går inte att kombinera/byta ut dagar under kursen.
Avanmälan
Om du önskar att avanmäla dig till kursen kontaktar du linda.soderqvist@rfsisu.se så snart som möjligt.
Vad kostar utbildningen?
Utbildningen är kostnadsfri för dig som deltagare.
Övrig information
Beskrivning av de fyra moduler
1. Baskunskaper: I den modulen kommer vi att prata om grunderna i idrottspsykologi. Du kommer lära dig mer om tankar, känslor och beteenden, hur de hänger ihop med varandra, och hur de är relaterad till prestation och hälsa. Du kommer att lära dig grunderna i ACT och hur detta arbetssätt kan vara fördelaktigt i samband med idrottsprestation och hälsa. Slutligen introduceras ett verktyg som hjälper med att analysera utmanande situationer inom och utanför ditt idrottande.
2. Motivation: I andra modulen kommer vi att diskutera begreppet motivation. Vad är det som motiverar dig i ditt idrottande, och hur skulle du kunna öka din motivation? Därefter introduceras ett område som är viktigt för motivationen, nämligen värden. Du kommer att få utforska dina värden kopplat till din idrott, och sedan jobba vidare med hur dessa värden kan guida dig i vardagen och skapa motivation, men även hur de kan hjälpa dig att hantera utmanande situationer i ditt idrottande. Avslutningsvis kommer vi att belysa vikten av att sätta mål.
3. Koncentration: I tredje modulen kommer vi att lära oss mer om koncentration. Förmågan att kunna vara ”här och nu” och inte dra iväg med tankarna är avgörande för både prestation och välbefinnandet. Du kommer att få tips kring hur du kan träna på att bli bättre på just det. Sedan kommer vi att diskutera hur vi kan förhålla oss på ett fördelaktigt sätt till de negativa tankar som ibland kan dyka upp i utmanande situationer.
4. Nervositet: I sista del kommer vi att prata om känslor som kan dyka upp i idrottssammanhang. En av de mest vanlig förekommande känslor för idrottare är nervositet. Vi kommer att belysa hur vi kan se på våra känslor, och framförallt diskutera hur vi på bästa sätt hanterar känslor så de inte står i vägen för våra handlingar.